When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Zika-vírus komoly veszélyforrássá alakulhat

A Zika-vírus komoly veszélyforrássá alakulhat az emberiség számára.

A Zika-vírus komoly veszélyforrássá alakulhat

A WHO (World Health Organization) új járványveszély lehetőségét jelentette be - a Zika-vírust, ami rohamosan terjed Dél-Amerikában. A vírust 1947-ben mutatták ki először, egy afrikai majom szervezetében, egy Zika nevű erdőségben, a Victória-tó közelében, innen ered a neve is. Azóta Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán szigetvilágában okoz megbetegedéseket.

A fertőzés tünetei az influenzáéra emlékeztetnek, vagyis hőemelkedéssel, fejfájással, kötőhártya gyulladással, kiütéssel járnak. Eddig azt hitték, hogy a Zika vírus terjedéséért egy Egyiptomi szúnyog felel, ugyanaz a fajta, amely a Dengue-lázat okozta, ám azóta kiadtak egy jelentést, miszerint a vírus szexuális úton és vérátömlesztéssel is terjed, ráadásul egyre nő a bizonyossága a vírus és a kisfejűség (mikrokefália) okozati összefüggésének, tehát a vírus különösen a terhes nőkre veszélyes. Emiatt dél-amerikai egészségügyi szervezetek a nőknek a gyermekvállalás elhalasztását tanácsolják.

A vírus ellen nincsen oltás és speciális kezelési módszereket sem alkalmaznak. A szervezet maga is megbirkózik a kórral egy hét alatt.

Brazil tudósok már kifejlesztettek egy tesztet, ami 5 órán belül képes kimutatni a Zika-vírus jelenlétét a betegekben, különben a vírus lappangási ideje két hét. A vizsgálat lehetővé teszi a kórokozó kimutatását vérből, nyálból és vizeletből.

Az új teszteket hétfőtől már felhasználhatják a São Paulo államban lévő kórházakban, zikagyanus eseteknél.

Ez érdekelni fogja