When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kínai holdújév 2016

A kínai holdújév 2016-ban a majom éve.

Kínai holdújév 2016

A kínai új év, vagyis a Holdújév nemcsak a kínaiak, de Kelet-Ázsia más országai számára is az év legnagyobb ünnepét jelenti.

Az holdújév időpontja, akár a húsvétié, évről évre változik. A kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, igaz az esetek többségében ez január 21. és február 21. közé esik, a február 4-hez legközelebb eső újhold napján van. Idén a keleti naptár szerint február 7-ről 8-ra virradó éjjel kezdődik a majom éve, ami a kecske évét váltja fel.

Korábban írtuk: 100 ezren rekedtek a pályaudvaron Kínában

A 2016-os év talizmánja a majom. A majom évében született emberek művészi hajlamokkal és nagyon jó intuícióval rendelkeznek, viszont nagyon önfejűek és ingatag jelleműek. Ebben az évben a fő hangsúly a családra és az anyagi jólétre esik. Az év házigazdája (a majom) segíteni fog céljaink elérésében, anyagi helyzetünk javításában, ám idén nem érdemes komoly terveket építeni, mert a majom úgyis mindent a maga módján csinál.

Kínában nagyon várják a kínai új évet, amit egy egész hónapig ünnepelnek. A holdújévet tűzijátékkal és petárdadurrogással köszöntik. Ekkor tartják a sárkányok táncát is. Ilyenkor lakomákat tartanak, amikről nem hiányozhatnak a tradicionális ételek. Az ünneplés és az ünnepi rendezvények a holdnaptár 15-ik napján érnek véget.

Ez érdekelni fogja