When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

10 nagyon, de nagyon furcsa növény. II. Rész

Földünkön rengeteg és nagyon sokféle növény létezik, köztük különleges és ritka példányok. Egyesek tulajdonságaikkal, mások méretükkel vagy formájukkal tűnnek ki. Ebben a gyűjteményben olyan furcsa és bizarr növényeket láthatunk, melyeket nézegetve elcsodálkozunk azon, hogy hogyan is tudott a természet ilyen kreatívan alkotni.

10 nagyon, de nagyon furcsa növény. II. Rész

1. Jerico rózsája

Csodálatos növény, az észak-amerikai Chihuahua sivatagban honos. Arról híres, hogy ”alvó állapotban” teljesen összeszáradva, tömör gömb alakban tud maradni nagyon hosszú ideig, akár hosszú éveken át. Ám amint víz éri, azonnal „felébred” és ez az „ébredés” igazi varázslatra hasonlít.

2. Nagyezerjófű

Nagyezerjófű (Dictamnus albus) vagy ahogy népiesen nevezik, boszorkányfű – nagyon különös, mérgező növény. Komoly veszélyt rejt a virágja és a terméstokja a magokkal. Semmiképpen nem szabad hozzáérni a növényhez, megszagolni sem ajánlatos,főleg verőfényes napokon nem! A boszorkányfűvel való érintkezéskor az ember nem érez semmit, de kb. 24 óra múlva azon a helyen, ahol bőrünk érintkezett a növénnyel, hólyagos, égési sérülésekhez hasonló sebeket észlelhetünk, amik egy idő múlva felszakadnak. Milyen anyagok okozzák az égési sebeket, mai napig se tudják pontosan. A sebek nagyon nehezen gyógyulnak, a hegek sokáig (akár egy évig is) megmaradnak. Bőrfelület nagy mértékű sérülése, akár végzetes is lehet.

Ami még furcsább, hogy ezek a negatív dolgok kizárólag napsütésben fordulnak elő, ha az idő borús, a nagyezerjófű teljesen ártalmatlan.

3. Hydnora africana

A Hydnora africana egy parazita virág, Afrika sivatagjaiban található. Más növények gyökerein élősködik. A virág nagyrészt a föld alatt tartózkodik és csak nagyon ritkán, amikor elegendő csapadék éri, jelenik meg a felszínen. A Hydnora africana magassága 15-20 centiméter.

10 nagyon, de nagyon furcsa növény. I. Rész

Ez érdekelni fogja