When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

10 nagyon, de nagyon furcsa növény. I. Rész

Bolygónk flórája csodálatosan sokrétű. Világunkban rengeteg növény létezik, sok közülük annyira szokatlan és különleges, hogy egyszerűen legyőzik a képzeletet. Néhányan közülük tulajdonságaikkal, mások méretükkel vagy formájukkal tűnnek ki. Ebben a gyűjteményben olyan furcsa és bizarr növényeket láthatunk, melyeket nézegetve elcsodálkozunk azon, hogy hogyan is tudott a természet ennyire kreatívan alkotni.

10 nagyon, de nagyon furcsa növény. I. Rész

1. A „nevetés virága”

Ázsia, a Kaszpi-tenger és Kína kiterjedt térségein él egy növény, amit a nevetés virágaként emlegetnek. Ennek a növénynek bódító hatása van, a borsnyi nagyságú magja félórás oktalan nevetést okozhat, mely után szép nyugodtan elalszik az ember. A növény tudományos neve „Datura indian” vagy indiai maszlag.

2. Baba szemek

Ezt a növényt magyarul fehér békabogyónak hívják, a kinézete miatt angolul babaszem a neve. Semmilyen különleges tulajdonsággal nem rendelkezik, amit nem mondhatunk el a kinézetéről. Hátborzongató, úgy néz ki, mintha a piros ágak mindegyikére egy őrült az áldozatai szemét szúrta volna fel.

Egy korábbi érdekesség: Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 4. rész

3. Az Ördögkarom vagy Ördögcsáklya

Az Ördögcsáklya vagy tudományos nevén harpagophytum – növény, amely túlnyomórészt Dél és Délnyugat- Afrikában honos. Valamelyest hasonlít a bogáncshoz, azok is szúrósak és beleakaszkodnak a mellettük elhaladó állatba, emberbe. A külsejük viszont nagyon eltérő. Az ördögkarom egy gonosz pókhoz hasonlít, amely bármelyik pillanatban kész ránk vetni magát. Ám ijesztő külseje ellenére a harpagophytumot sikeresen alkalmazzák a népi gyógyászatban.

Ez érdekelni fogja