When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pusztít az Alex hurrikán az Atlanti-óceánon

Nyolcvan éve nem volt példa olyan időjárási jelenségre, mint amely most alakult ki az Atlanti-óceán felett: hurrikánná erősödött az Alex nevet viselő trópusi vihar, noha még csak januárt írunk – közölte csütörtökön az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

Pusztít az Alex hurrikán az Atlanti-óceánon

A 140 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel vonuló Alex hurrikán a portugál Azori-szigetekhez tartozó Faial szigetétől 790 kilométerre található, amelynek bizonyos részein figyelmeztetést adtak ki. A szigeteken heves esőzések várhatóak, a partok mentén pedig áradások alakulhatnak ki.

Az Atlanti-óceánon a hurrikánszezon június elsejétől november harmincadikáig tart. A CNN amerikai hírtelevízió adatai szerint az Alex nem csupán a 2016-os év első, nevet viselő hurrikánja, hanem 1938 óta az első, amelyik januárban alakult ki, és a hurrikánok 1851 óta vezetett statisztikáiban korábban mindössze három alkalommal jegyeztek le hasonlót.

Amerikai meteorológusok szerint rendkívül szokatlan, hogy hurrikán alakuljon ki januárban, a viszonylag hideg, húszfokos tengervíz felett. A szakértők szerint az Alex nem fog közvetlenül lecsapni az Egyesült Államokra vagy Európára, hanem valószínűleg északi irányba, Grönland felé halad tovább.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja