When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hó helyett eső és rekordmeleg az USA-ban

Különös karácsonyi időjárásra készülnek a világ több pontján. Fehér hótakaró helyett szokatlan tavaszi melegben várhatják a karácsonyt és az új évet az Egyesült Államokban és Európában is.

Hó helyett eső és rekordmeleg az USA-ban

Az Egyesült Államokban rekordmeleget jósoltak szentestére. A Reuters brit hírügynökség egyenesen úgy fogalmaz: a Mikulás jól teszi, ha légkondícionálót és nagy teljesítményű ablaktörlőt szerel a szánjára. December 24-re ugyanis 24 Celsius-fokos meleget jósolnak a meteorológusok, ami egy 1933-as rekordot döntene meg. „A keleti parton, egészen Floridától New Englandig megdőlhetnek a melegrekordok" – idéz egy időjárás-szakértőt a hírügynökség. Richard Bann, az Amerikai Meteorológiai Hivatal szakértője szerint a nyugati parton, főleg annak északi részén özönvízszerű esőzésre kell számítani. Ott ilyentájt általában esős az idő, de a mostani időjárás még ott is szokatlan – mutatott rá Bann. Oregon államban hárman meg is haltak a heves esőzések és földcsuszamlások miatt. Portland nemzetközi repterén már több mint egy héttel a hónap vége előtt megdőlt a legesősebb hónap rekordja: 34 centiméternyi csapadék hullott decemberben. Washington államban sem sokkal jobb a helyzet, Seattle-ben ebben a hónapban már 23 centiméternyi eső esett.

Az AP hírügynökség az Államok déli részén tornádók kialakulásának veszélyére is figyelmeztet, s megjegyzi, hogy a szokásostól eltérően idén karácsonykor New Yorkban jóval melegebb lesz, mint Los Angelesben. A tudósítás megjegyzi: ez jó hír a golfpályáknak, de a sícentrumok forgalmát megtizedeli.
Nem várható fehér karácsony Németországban sem. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) előrejelzése szerint 10-16 Celsius-fokig kúszik fel a hőmérséklet higanyszála. A december 24-án mért hőmérsékleti rekord nem fog megdőlni, 2012-ben a Baden-Württenberg tartománybeli Freiburgban 18,9 Celsius-fokot mértek ezen a napon. Az idei lehet ugyanakkor a legmelegebb december hónap, amit a rendszeres időjárási feljegyzések kezdete óta mértek. Az év vége előtt már nem számítanak havazásra Németországban.

Valószínűleg nem lesz fehér a táj Ausztria alacsonyabban fekvő részein sem a karácsonyi ünnepek alatt. A hőmérséklet akár tíz fokig vagy afölé is emelkedhet, és csak 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasság felett eshet a hó. Más európai országokban is a szokásosnál sokkal enyhébb időjárás az ilyenkor szokásosnál. Görögországban a nap közepén a hőmérséklet gyakran a 20 fokot is meghaladja. A Peloponnészosz-félszigeten és Athén környékén ez sokakat arra bátorított, hogy megmártózzanak a tengerben. A víz mindenesetre viszonylag hideg, 16-17 fokos volt. Moszkvában 7 Celsius-fok környékére emelkedett a hőmérők higanyszála az elmúlt napokban. Egy, az oroszországi internetezők körében terjedő vicc szerint az időjárás a meleggel kárpótolja azokat az oroszokat, akik nem tudtak elutazni idén sem Egyiptomba, sem Törökországba. Oroszországból ugyanis a Metrojet gépének egyiptomi katasztrófája óta nem indulnak gépek az észak-afrikai országba, a törökországi repülőjáratokat pedig azután függesztették fel, hogy Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet.

A 7 Celsius-fok a mínusz 6 Celsius-fokos decemberi moszkvai átlaghoz képest szokatlanul meleg, s egy csaknem 80 éves melegrekordot döntött meg. A moszkvaiak olyannyira elégedetlenek a langyos téllel, hogy Szergej Nariskin, az Állami Duma elnöke szükségét érezte, hogy megígérje: már úton van az igazi tél, december 30-án havazni fog. Ha igaza lesz, Oroszországban még lehet fehér a karácsony, ott ugyanis január 7-re esik az ünnep.

Forrás: mno.hu

Ez érdekelni fogja