When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Erdőtüzek pusztítanak Észak-Spanyolországban

Több mint 130 helyen lángolt az erdő a hét végén Spanyolország északi részén, elsősorban Asztúria és Kantábria régiókban - jelentette vasárnap az RNE spanyol közszolgálati rádió.

Erdőtüzek pusztítanak Észak-Spanyolországban

Spanyolország északi részén jelenleg az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az időjárás, és nagyon kevés csapadék esett az utóbbi időben. A tüzek másik oka gyújtogatás lehetett. Az asztúriai regionális kormányzat közlése szerint az esetek egy részében "egyértelmű jelek" utalnak az utóbbira.
"Észak-Spanyolország lángokban áll" - írta az El Mundo című napilap online kiadása.
A lángok lakott területeket is fenyegettek, több településen felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a házaikat. Néhány ház leégett, de nem sérült meg senki. "Attól féltem, hogy le fog égni a falu" - mondta Jaime Díaz Villegas, a kantábriai Ruente falu polgármestere.
A füst miatt időlegesen lezártak egy autópályát és egy főútvonalat, és a vasúti közlekedésben is fennakadások voltak. Asztúria miniszterelnöke, Javier Fernandez aggodalmának adott hangot az erdőtüzek "szokatlanul nagy száma" miatt. Galíciában, Navarrában és Baszkföldön is számos helyen lobbant lángra a növényzet.
Az oltási munkálatokra a hadsereg egy különleges egységét is bevetették. A lángokkal való küzdelmet nehezítette, hogy feltámadt a szél. Vasárnapra virradó éjjel némileg enyhült a szárazság, szórványosan esők alakultak ki.

MTI

Ez érdekelni fogja