When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ivóvízkészletünk már 25 év múlva a végéhez ér

Ma az emberiség 20% küzd súlyos ivóvízhiánnyal.

Ivóvízkészletünk már 25 év múlva a végéhez ér

A tudósok becslése szerint a világ édesvízkészlete már 25 év múlva el fog fogyni. Történik mindez a bolygónk népességének növekedése miatt. Mára a világ népessége meghaladta a 7 milliárdot, és évente körülbelül 83 millió emberrel szaporodik. Eközben ivóvíz szükségletük állandóan nő. Az alatt az idő alatt, amíg a bolygónk népessége a háromszorosára nőtt, a vízszükséglet 17 szeresére emelkedett, 20 év múlva pedig az édesvíz felhasználás még megháromszorozódhat.

Már most is, minden hatodik ember hiányt szenved friss ivóvízben. Statisztikai adatok szerint a világ népességének egyötöde olyan területen él, ahol akut hiány van ivóvízben. Ezenkívül a népesség negyede olyan fejlődő országokban él, amik vízhiányban szenvednek az infrastruktúra hiánya miatt, ami elengedhetetlenül szükséges a vízhez jutáshoz a folyókból és víztartó rétegekből. Ugyanezen okok miatt van vízhiány olyan területeken is, ahol bőséges a csapadék és jelentős ivóvízkészlettel rendelkeznek, bár ezek a készletek messze nem korlátlanok.

Vizsgálatok szerint már 10 év múlva a világ államainak több mint a felében komoly vízhiánnyal fognak küzdeni. A XXI. század közepén a Föld népességének fele szomjazni fog. A szakemberek számításai szerint 2030-ban a bolygónk lakosságának fele, napi szinten fogja érzékelni a fenyegető vízhiány veszélyét.

Afrikában 2020-ban a klímaváltozás miatt ivóvíz nélkül marad 75 – 250 millió ember, mi több? a sivatagi és félsivatagi régiók kiszáradása a lakosság gyors migrációjához fog vezetni. Szakemberek úgy vélik, hogy megszokott lakhelyükről 25-700 millió ember indul útnak „vizesebb” lakhelyet keresni.

Ez érdekelni fogja