When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Fülöp-szigetek: Ismét életeket követelt a tájfun - videó

A Melor (Nona) tájfun már a szigetország partjainál tombol.

Fülöp-szigetek: Ismét életeket követelt a tájfun - videó

A Melor (Nona) tájfun következtében a Fülöp-szigeteken legalább 3 ember vesztette életét, a helyi média információja szerint. Hivatalos adatokat az áldozatokat illetően nem közöltek.

Egyes széllökések erőssége elérte az óránkénti 170 kilométeres sebességet. A hatóságok áradásoktól és földcsuszamlástól tart, ezért több mint 750 ezer embert evakuáltak három part menti tartományból, Samar szigetén. 12 tartomány és több millió háztartás maradt áram nélkül.

Mintegy 40 helyi járatot töröltek,73 komp és több száz halászhajó maradt a kikötőben.

A tájfun végigsöpör a Samara közelében lévő szigeteken mielőtt kijut a szárazföldre később, Sorsogon mellett, lecsap a Manilától 385 kilométerrel délkeletre lévő sűrűn lakott fő szigetre, Luzonra.

A Melor tájfun útja hasonló a 2013-ban tomboló halálos Haiyangéhoz.

A helyi hatóságok a szigeteken ideiglenesen bezárták az iskolákat és néhány hivatalt. Ma reggelre a tájfun kicsit veszített erejéből, de még mindig veszélyt jelent a lakosságra és a környezetre.

20 tartomány, néhány Manila körül, harci készültségben van a tájfun miatt. A továbbiakban viharos széllökések, özönvízszerű esőzések és 4 méteres hullámok várhatóak 300 km-es körzetben.

A Fülöp- szigeteken évente átlagosan mintegy 20 tájfun söpör végig. Ezek közül a legpusztítóbbnak a 2013. novemberi Haiyang nevű bizonyult, aminek 7300 halálos vagy eltűnt áldozata volt, 4millió embernek pedig el kellett hagynia az otthonát.

Ez érdekelni fogja