When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Nyugodt éjszakát akar? Akkor aludjon háziállatával!

Nem vicc, kiderült, hogy jótékony hatásúak az állatok az ágyban.

Nyugodt éjszakát akar? Akkor aludjon háziállatával!

Lehet, hogy egy örök dilemma dől el a nemrégiben közzétett kutatás hatására, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberekre, ha házi kedvencüket beengedik az ágyukba és együtt töltik az éjszakát. Általában a gyerekek azok, akik akár titokban is „bebújtatják” a kiscicájukat, kiskutyájukat a takaró alá, annyira szeretnék velük még az álmukat is megosztani. Aztán persze sokaknál felnőttkorban is megmarad a „hozzábújás” erős vágya és nem törődve semmilyen racionális érvvel bizony közösen alszanak háziállatukkal.

A nemrégiben megjelent tanulmány szerint annak ellenére, hogy egy kisállat nyílván nem tud 7-8 órát végigaludni és az éjszaka folyamán többször felébred, mocorog, helyet változtat, az együttalvás nyújtotta előnyök bőven kompenzálják a kellemetlenségeket. Az együttalvó háziállat-gazdik általánosan arról számoltak be, hogy a kis kedvenc biztonságérzetet nyújt számukra, nyugalmat áraszt, ezért sokkal jobban tudnak velük aludni.

Miután a Mayo klinika Alvásorvosi Központja felmérésben csupán 150 embert kérdeztek meg, perdöntőnek semmiképp nem nevezhető az eredmény, de az általános vélekedés azért mindenképp kitűnik belőle. A válaszadók 49 százalékának volt háziállata, közülük minden második gazdi együtt is alszik kisállatával.

„Sok gazdi családtagnak tekinti a házi kedvencet, amelyet a lehető legtöbb szempontból be akar építeni az életébe” - tették hozzá a kutatók a Mayo Clinical Proceedings című folyóiratban megjelent cikkben. „Mivel az ember jelentős időt tölt alvással, érthető az állattartóknak az a vágya, hogy az állataikat közel tudják magukhoz éjszaka.” A gazdik csupán 20 százaléka vélekedett úgy, hogy őt inkább zavarja az kisállat jelenléte az ágyban, ugyanakkor 41 százalékuk kifejezetten pozitív hatásról számolt be a közös alvás esetén.

Forrás: frisss.hu

Ez érdekelni fogja