When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kitört az Etna – fotó, videó

Két év csend után ismét kitört a legendás vulkán.

Kitört az Etna – fotó, videó

Ismét kitört az Etna. Az olasz vulkánon úgynevezett Strombolian típusú kitörés keletkezett. December harmadikán, körülbelül 3:20-kor a kráter lávát és gázt lövellt ki magából, több száz méter magasságba. A kitörés 4:15-ig tartott, amit elég magas amplitúdójú földremegés kísért, változó intenzitású ismétlődő láva tűzijátékkal.

A hamuoszlop 1000 méter magasra emelkedett és északkeleti irányban, a Messína tengerszoros felett szóródott szét. Reggel Szicília északkeleti partján az emberek hamufelhős időre ébredtek, aminek egy része még mindig az atmoszférában van, a másik része pedig beborította az erkélyeket és utcákat. Mostanára a kitörések már abbamaradtak, de az Etna még mindig hamufelhőket áraszt magából.

A tűzhányó működése most nem jelent veszélyt a hegyoldalra épült településekre, evakuálást sem rendeltek el.

Az Etna rendszeresen kitör, legutóbb 1992 áprilisában, akkor az izzó lávafolyam a környező településeket is veszélyeztette.

Strombolián típusú kitörések (az elnevezés a Szicíliától északra található Lipari szigetek, Stromboli nevű vulkánjától származik) viszonylag alacsony szintű vulkánkitörések, amik kirepülő, izzó salakból és lávabombákból áll.

Korábbi bejegyzés: Az Etna hamuesővel borította a szomszédos városokat és megzavarta a repülőtér munkáját - Videó

Ez érdekelni fogja