When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

András napja van ma, köszöntjük az Andrásokat

Pontosan három héttel és három nappal karácsony előtt, november utolsó napján ünnepeljük Szent Andást. János evangéliuma őt tekinti Jézus első hívének. Térítő útján a szkítáknak hirdette az evangéliumot, megalapította a bizánci egyházat. Ezután nem sokkal a görög Pátre (mai nevén Patrasz) városában keresztre feszítették.

András napja van ma, köszöntjük az Andrásokat

András naphoz számos, jövőbe néző és szerelmi varázslás kötődik. A jövendölések többségét fiatal lányok végezték titokban, mivel ezek legtöbbje a házasság esélyével volt kapcsolatos.

Ezen jóslások egyike az András napi derelyefőzés. A lányok 8-10 cédulára fiúneveket írtak, majd ezeket a derelyébe gyúrták, amelyik derelye először jött fel a víz színére, azt gyorsan kikapták és felolvasták a cédulán lévő jövendőbeli nevét.

Az András-pogácsa készítése is párjósló cselekmény volt. Három pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy férfinevet rejtettek. A kisült pogácsákat a küszöbre tették és amelyiket a legkésőbb vitte el a kutya, az jelezte a jövendőbeli nevét.

Ez érdekelni fogja