When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 4. rész

Ismét természeti optikai illúziókat mutatunk be: atlaszlepke, sarki fény és citromlepke.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 4. rész

Atlaszlepke

Az óriási Atlaszlepkével, Ázsia déli részén elterülő trópusi erdőkben találkozhatunk. Ennek a rovarnak van a legnagyobb szárnyfelülete a világon (400 négyzetcentiméter). Indiában a selyméért tenyésztik, a gigantikus rovar selyme a gyapjúszerű barna selyem, az úgynevezett fagara, ami tartósabb a selyemhernyó selyménél.

Óriási méretei miatt az Atlaszlepkék nagyon lassan és ügyetlenül repülnek, viszont szárnyaik egyedi mintázata nagyban segíti őket, szinte láthatatlanná válni természetes élőhelyükön a fák törzsein.

Sarki fény

A Nap nagyon instabil égitest. Időnként a felületén erőteljes robbanások történnek, amelyek következtében a Föld felé nagy sebességgel nagyon pici naprészecskék érkeznek. A részecskéknek 30 órára van szükségük ahhoz, hogy elérjék a Földet. Bolygónk mágneses tere ezeket a részecskéket a sarkok felé irányítja, minek következtében ott kiterjedt mágneses viharok keletkeznek.

A protonok és elektronok, amik behatolnak az ionoszférába a kozmikus térből, kölcsönhatásba lépnek vele. Az atmoszféra gyér rétegei világítani kezdenek és az égboltra színes, dinamikusan mozgó, kifinomult ívek, bonyolult vonalak és minták rajzolódnak ki.

A citromlepke

Korábbi bejegyzés: Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 3. rész

Április elején, amikor már stabilan meleg és napos az időjárás, feltűnik egy csodálatos világos foltocska, ami egyik tavaszi virágról a másikra száll. Ez a citromlepke. A citromlepke szárnyának fesztávolsága 6 centiméter, a hossza 2,7 – 3,3 cm.

A hímek és nőstények színezete eltérő. A hímeknek élénk, zöldes-citromsárga színű a szárnyuk, a nőstényeké egészen világossárga, szinte fehér. Csodálatosan élethű, természetes álcával rendelkeznek. Nagyon nehéz őket megkülönböztetni a növények leveleitől, tökéletesen egyé vállnak a környezetükkel.

Ez érdekelni fogja