When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 3. rész

Újabb természeti optikai illúziók: az Atlanti út, a Hold illúzió és a felhők árnyéka.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 3. rész

A norvég Atlanterhavsveien vagy „Atlanti út

Ez az egyedülálló országút az Atlanti óceán északi partján át húzódik és 12 hidat foglal magába, amelyek útfelületei különálló szigeteket kötnek össze.

Az Atlanti út legcsodálatosabb része a Storseisundet híd. Bizonyos szögből úgy tűnik, hogy az út nincs befejezve és az összes autó az út végén a szakadékba zuhan.

1989-ben a közlekedés számára átadott híd teljes hossza 8.3 kilométer, 2005-ben az Atlanti út megkapta a „Század építménye Norvégiában” címet, a brit The Guardián újságírói pedig a „Legjobb turisztikai országút” címet adományozták neki.

Hold illúzió

Amikor a telihold alacsonyan áll a horizonton, vizuálisan sokkal nagyobbnak tűnik, mint amikor magasan az égbolton van. Ez komolyan foglalkoztat több ezer kíváncsi elmét, melyek megkísérelnek erre a jelenségre valamilyen okos magyarázatot találni. Tulajdonképpen ez nem több közönséges illúziónál.

A tudósok zöme a „holdillúziót” a „relatív méret” elméletével magyarázza. Ismeretes, hogy az emberek által látott tárgyak vizuális méret felfogását, ugyanabban az időben látott más tárgyak mérete határozza meg. Amikor a Hold alacsonyan áll a látóhatáron, az emberek látóterébe egyéb tárgyak is kerülnek (házak, fák, stb.). Hozzájuk viszonyítva az égi lámpásunk sokkal nagyobbnak tűnik a valóságosnál.

A felhők árnyéka

Korábbi bejegyzés: Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 2. rész

Verőfényes napon, nagy magasságból, nagyon érdekes megfigyelni az árnyékokat, amit a felhők alkotnak a bolygónk felszínén, amik az Óceánban, folyton mozgásban lévő, apró szigetekre emlékeztetnek.

A földről figyelők, sajnos nem értékelhetik ezeket a pompás képeket.

Ez érdekelni fogja