When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat, melyben természeti optikai illúziókat mutatunk be, előző cikkünkben bemutattuk a „Lófarok”– tűzvízesést és a hamis napot, most következik a fata morgana és a brockeni kísértetet.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 2. rész

Délibáb, fata morgana.

A fata morgana egy bonyolult, komplex, optikai légköri jelenség, mely meglehetősen ritkán figyelhető meg. A fata morgana lényegében néhány délibábból áll, aminek köszönhetően a távoli létesítmények eltorzulnak és ketté vállnak, vagyis duplán látszanak.

Ismeretes, hogy a fata morgana akkor jelenik meg, amikor az atmoszféra alsó rétegében (általában a hőmérséklet különbség miatt), néhány váltakozó légréteg képződik, melyeknek különböző tömegük és sűrűségük van. Bizonyos feltételek mellett ezek a képek tükörképként jelennek meg.

A fény visszaverődése és törése következtében reálisan létező, ám messze lévő objektumok a horizonton, sőt a horizont felett is létrehozhatnak egyszerre több torzított képet, amelyek gyakran fedik egymást és gyorsan változnak, ez hozza létre az elképesztően csodálatos képeket, a Fata Morganát.

Brocken-hegyi kísértet néven is emlegetett különös képződmény a brockeni ködív

Amikor odakinn sűrű köd van, egy érdekes optikai jelenséget figyelhetünk meg – az úgy nevezett brockeni kísértetet. Ahhoz, hogy találkozzunk vele, egyszerűen csak hátat kell fordítanunk a fő fényforrásnak és máris láthatjuk az árnyékunkat a ködön (vagy felhőn, ha épp hegyvidéken tartózkodunk).

Ami érdekes. ha a fényforrás, meg a létesítmény, amire az árnyék vetül, statikus, akkor az árnyék megismétli az ember minden mozdulatát. Viszont teljesen máshogy vetül a mozgó felületekre (például ködre). Ilyen esetben az árnyék imbolygó mozgást végez, olyan illúziót keltve, hogy a sötét köd sziluett nem is a szemlélődő árnyéka, hanem egy valódi kísértet.

Ez érdekelni fogja