When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ritka trópusi ciklon pusztít Jemenben

Ritka trópusi ciklon érte el a dél-jemeni Szokotra szigetet hétfőn. A hurrikán erejű széllökések miatt hárman életüket vesztették és többtucatnyian megsérültek – mondták a helyi hatóságok és lakosok.

Ritka trópusi ciklon pusztít Jemenben

A viharkárokról eddig nem hitelesített amatőr kép- és videofelvételek láttak napvilágot a közösségi médiákon. A felvételeken a tartományi székhely, Hadibu utcáin özönvízszerű jeleneteket lehetett látni.

Az Arab-tengeren lévő 50 ezer lakosú sziget több száz, a világon máshol nem található, egyedi növényfajnak ad otthont.

Évtizedek óta a legnagyobb erejű vihar

Csekély a valószínűsége, hogy a szigetlakók segítséget kapnak a polgárháború dúlta jemeni szárazföldről, az Arab-félsziget legszegényebb államában ugyanis hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői.

Az amerikai haditengerészet Pearl Harbor-i viharmegfigyelő központjának adatai szerint a „Chapala” névre keresztelt ciklon 240 km/h erejű maximális széllökésekkel érkezett, ami 4-es kategóriájú hurrikánnak lenne minősíthető. A többnyire forró és száraz éghajlatú szigetet évtizedek óta nem érte ilyen erejű vihar – mondták jemeni tisztségviselők.

Sokan elhagyták otthonaikat

A központ adatai szerint a ciklon legerősebb része al-Mukallától nyugatra érheti el a jemeni szárazföldet. A kikötővárost még áprilisban adták fel a kormánycsapatok, és azóta egy törzsi tanács irányítja al-Kaida szélsőségesek támogatásával. A helyi lakosok aggodalmukat fejezték ki, hogy a jelenlegi körülmények között a hatóságok nem lesznek abban a helyzetben, hogy a viharkárok miatt intézkedni tudjanak. Egy helybeli szerint a tenger vízszintje már most kilenc méterrel emelkedett és lerombolta al-Mukalla tengerparti részét.

Többen elhagyták otthonaikat és az iskolákban kerestek menedéket, nem érkezik segítség se a törzsi tanácstól, se az al-Kaidától, a helyzet pedig valóban hajmeresztő – mondta a kikötőváros egyik lakója.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja