When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Dél-Afrikában rekord hőmérsékletet mértek októberben.

A múlt kedden 48,4 °C rekordhőmérsékletet jegyeztek fel.

Dél-Afrikában rekord hőmérsékletet mértek októberben.

A múlt kedden, október 27-én Dél-Afrika, Western Cape tartomány, Vredandal nevű városában a hőmérséklet rendellenesen magasra emelkedett, még az Afrikában megszokott hőséghez képest is. A hőmérő higanyszála 48,4 °C mutatott.

A Dél-afrikai Meteorológiai Szolgálat 48,4 Celsiusfokot mért. Ez a valamikor mért legmagasabb hőmérséklet, amit a Meteorológiai Szolgálat rögzített és a harmadik legmagasabb, amit valaha Dél-Afrikában mértek. Az első rekordot 1936. október 16-án mérték Compo Galloban, Argentínában. Az akkor mért hőmérséklet 47,3 °C volt.

Az októberi magas hőmérsékletnek a forró száraz afrikai szél az oka, ami a Nagy párkány felől, a part irányába fúj. Leereszkedve a levegő felmelegszik az adiabatikus kompresszió következtében és ez okozza a rekord magas hőséget.

Nem kevés szerepet játszik a nagyon magas hőmérséklet kialakulásában a csapadék hiánya is, amiből októberben az átlagosnál is kevesebb volt.

Kutatások kimutatták, hogy az El Nino miatt az időjárási körülmények Dél-Afrika északi részén még szárazabbá és melegebbé válhatnak.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal legfrissebb elemzései szerint az El Nino tovább erősödik és az erejét megtartja 2015 végéig, sőt lehetséges, hogy 2016 első felében is.

Ez érdekelni fogja