When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Virágzik a földkerekség legszárazabb sivatagja – fotók.

A kivirágzott a legszárazabb sivatag, a chilei Atacama. A chilei Atacama sivatagban eddig ritkán látott esemény történt – kilométereken keresztül virágszőnyeg borítja az eddig terméketlen homokot.

Virágzik a földkerekség legszárazabb sivatagja – fotók.

Az Atacama sivatag az ország északi részén található. Az eső itt az év bármelyik szakában nagyon ritka vendég, emiatt gyakorlatilag nincs semmilyen növényzete. Mindazonáltal az év elején erős esőzősek vonultak végig a vidéken, amik katasztrofális árvizeket okoztak.

A bőséges csapadék következtében kicsíráztak a nyugalmi állapotban lévő virágmagok. Hasonló jelenségnek itt csak öt- tíz évben egyszer lehetünk tanúi.

Egyes területeken 12 óra alatt, 7 év csapadék mennyisége esett, ám ez rendkívül kevés. Az Antofagasta chilei régiójában az évi átlagos csapadékmennyiség mindössze 1 mm.

Atacama néhány meteorológiai állomása soha nem regisztrált esőt. Adatok vannak arra vonatkozóan, hogy az Atacama sivatagban 1570-től 1971-ig nem volt jelentősebb mennyiségű csapadék. Most pedig a „bőséges” esőzés eredményeként a sivatagot buján ellepte a mályva, pirosra és rózsaszínre festve azt.

Emlékeztetőül, augusztus közepén, az Atacama sivatag körzetében, egy nagy kikötővárosban, Antofagastaban, 14 mm csapadék esett 12 óra leforgása alatt. Bár ez a szám kicsinek tűnik, ebben a térségben az évi csapadéknorma 3,8 mm. Ekképpen a rossz időnek mindössze fél napra volt szüksége, hogy a városra zúdítsa 3 év csapadék mennyiségét.

Különben nem ez a rekord. Ez év márciusában Antafagosta városában 1 nap alatt 24,4 mm csapadék esett, vagyis körülbelül annyi, amennyi 6,5 év alatt esne. Az árvizeknek és földcsuszamlásoknak Észak-Chilében legalább hatan estek áldozatul.

Korábbi bejegyzés: Szivárványfelhőket lehetett látni Costa Ricán - Videó

Ez érdekelni fogja