When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Legkülönösebb esők, amik valaha is eshettek a Földön! 2. Rész.

Folytatjuk a „különös esők” cikksorozatunkat. Előző cikkünkben írtunk pénzesőről, békaesőről és gyümölcsesőről, íme a következő három nem mindennapi jelenség, amikor pókok, giliszták és rigók potyogtak az égből.

Legkülönösebb esők, amik valaha is eshettek a Földön! 2. Rész.

1. Pókeső, 2015. Ausztrália, Goulburn

undefined

Nem a legkellemesebb jelenség! Az ökológusok szerint ez a pókfajta a fákon él, ahol ejtőernyőszerű hálót sző. Mivel nagyon könnyűeka pókok, a szél könnyedén szórja szét őket nagy területeken, így ha Goulburn-ban jár, ne lepődjön meg, ha egyszer csak pókeső hullik a fejére.

2. Földigiliszta eső, 2011. Skócia

undefined

Képzeljék el, ez az „eső” egy stadionban, a tornaórán résztvevő gyereksereg nyakába zúdult. David Crichton, tanárnak meg kellett szakítania az órát, és az épületbe menekítette a gyerekeket. Miután elállt az „eső”, még sokáig szedegették a gilisztákat, 92 m2-es körzetben 120 gilisztát találtak, amiket szakértői vizsgálatra küldtek. A tudósok úgy vélték, hogy a szél hozta őket, de aznap szélcsend és napsütéses idő volt. Azóta sem találtak magyarázatot arra, hogy mi okozhatta a jelenséget.

3. Rigóeső, 2011. USA, Arkansas

undefined

Az égből potyogó madarak nem számítanak ritkaságnak. 2011 szilveszterén 4000 halott feketerigó esett Arkansas lakóira. Az ornitológusok sokáig tanakodtak, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a madarak nem a földbecsapódáskor pusztultak el, hanem a levegőben ütközhettek valamilyen nagy tárgynak. Más tudósok szerint a tűzijáték okozhatta a halálukat, megint mások szerint, pedig a rossz időjárási viszonyok miatt a madarak elvesztették a tájékozódási képességüket és épületeknek meg fáknak ütköztek. Néhány nap múlva halott csókákból, varjakból meg szarkákból álló „eső” esett a svéd Falkoping kisvárosra. Itt 10 000 madártetemet találtak.

Korábbi bejegyzés: Legkülönösebb esők, amik valaha is eshettek a Földön! 1. Rész.

Ez érdekelni fogja