When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Nem félnek a turisták a tornádóktól

Egyre többen akarják közelről átélni a vihart. Bármennyire furcsának is hangzik, vannak akik örülnek az amerikai kontinensen évről-évre pusztitó tornádóknak, viharoknak. Bár a természeti katasztrófák a turisták jelentős részét elriasztják az utazástól, de egy másik embercsoport, a veszélyt, kalandot és tragédiát kereső "katasztrófaturisták" ilyenkor indulnak csak igazán útnak.

Nem félnek a turisták a tornádóktól

Az amerikai kontinensen a tornádószezon áprilistól – szeptemberig tart és hatalmas károkat okoz, házakat, utakat rongál meg. A statisztika szerint az USA-ban évente átlagosan 1 200 tornádó keletkezik, előfordulnak Ohio és North Dakota államban is, legtöbbjüket mégis Texas, Oklahoma és Kansas, azaz az ún. Tornado Alley területén lehet megfigyelni. Specializált utazási irodák szállitják a katasztrófára éhezőket, azokra a helyekre, ahol várhatóan lecsap a tornádó. A csoportvezetők általában meteorológusok, akik a napi előrejelzések alapján az említett térségben ide-oda autóznak a kis (maximum 6 fős) csoporttal. Nem ritka, hogy akár napi 700-800 km-t megtesznek, annak az esélye pedig, hogy tornádót látnak viszonylag csekély. A kirándulás nem olcsó mulatság, egy ötnapos túráért akár 5 ezer dollárt is elkérnek. Mivel a szezon igen rövid, a szabad helyek hamar elkelnek. Azok, akik már részt vettek az ilyen kalandos kiránduláson állitják, hogy hihetetlen élményt nyújt közelről a tornádó, nem csoda, hogy a részvevők több mint fele visszatérő vendég. Vannak olyanok is, akik hatodszor, hetedszer, sőt akár nyolcadszor is eljönnek újból. Kinálnak pár napos túrákat, az igazán fanatikusokat pedig elviszik akár több hétre is, a hosszabb utakon oktatják is a részvevőket a viharokról. A résztvevőket speciálisan átalakitott, páncolozott jármüveken szállitják, ezekben biztonságban érezhetik magukat a turisták, a hatalmas súllyal a legerősebb szél sem tud megbirkózni. Nem mindenkinek adatik meg, hogy átélje a veszélyt, a modern előrejelzés ellenére előfordul, hogy a tornádó hirtelen irányt változtat. Körülbelül 50-70 százalékos esély van arra, hogy valóban testközelbe kerülhessenek egy-egy tomboló viharral, van olyan túra ahol akár tíz tornádó is látható, máskor meg épp egy sem. De ez sem riasztja el az érdeklődöket attól, hogy már jó előre jelentkezzenek, mivel a kereslet jóval túlhaladja a kinálatot, általában sokkal többen jelentkeznek, mint amennyi hely van.

Forrás: vilagszam.hu

Ez érdekelni fogja