When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Globális éghajlatváltozást hoz az El Nino

Az El Nino, egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

Globális éghajlatváltozást hoz az El Nino

A meleg áramlat nemcsak megváltoztatja az éghajlatot, hanem olyan összeegyeztethetetlen természeti jelenségeket is kiprovokál, mint az árvíz és az aszály.

A NASA Earth Observatory közzétett egy videót, ahol bemutatták, hogyan hatott az El Nino az Atlanti – óceán vízállására az 1997-98-as években és hogyan hat most.

Piros szín jelzi a diagramon, hol magasabb a víz szintje a szokásosnál, a kék pedig azokat a területeket mutatja, ahol a szint a normális alatt van.

undefined

Az El Nino a mai napig vezető helyet foglal el a klímaváltozásban, a jelenséghez nagyban hozzájárul a csapadékos időjárás. A tudósok attól tartanak, hogy a vízszint változása és a hirtelen hőmérséklet ingadozás pusztító hatással lesz a korallzátonyokra.

Igazság szerint a tudósok már megkongatták a vészharangot, miszerint 2014 végére az El Nino sok bajt csinál Dél-Amerika partjainál,ez azonban nem történt meg, a jelenség egyszerűen „felszívódott”. Most viszont megint erőre kapott és aligha gyengül el 2016 tavaszáig. Emiatt Észak- Amerikát szokatlanul hideg nyár fenyegeti.

Meg kell jegyezni, hogy most „a passzátszeleknek köszönhetően” az El Nino megnövelte aktivitását a Csendes–óceán trópusi részén.

Korábbi bejegyzés: New York 25 évente kerülhet víz alá – állítják a tudósok.

Ez érdekelni fogja