When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Halhatatlan élőlények. II. Rész

Vannak olyan élőlények, melyek szervezete tulajdonképpen képes örökké élni. Természetesen ezek az élőlények is meghalhatnak, elpusztulnak, de nem öregségtől vagy betegségtől, hanem a külső körülmények hatásától, olyanoktól mint a környezet globális változása, vulkánkitörés vagy ragadozóval való találkozás következtében.

Halhatatlan élőlények. II. Rész

Medúza

A Turritopsis nutricula típusú medúzák irányítani tudják a génjeiket. Vészhelyzetben változtatnak a fejlődésük stádiumán és visszafordulnak az eredeti állapotukhoz, amiből újra fejlődésnek indulnak, ugyanúgy, mintha egy pillangó megint visszafejlődne hernyóvá. Ezt a mechanizmust használják, ha elérik az „érett’ kort, polippá transzformálódnak, majd ismét medúzává. Soha nem halnak meg természetes halállal. Életüknek csak egy ragadozóval való szerencsétlen találkozás vethet véget.

Amerikai homár

Ez a rákfajta egy visszaállítható DNS. Szervezetük speciális enzimet tartalmaz, úgynevezett telomerázt, ami megakadályozza az öregedésüket. A tudósok becslése szerint a legrégebben talált homár száz negyven éves, és nála sem lelték az öregedés legkisebb jelét sem. Úgy tartják, hogy az amerikai homárok tulajdonképpen biológiailag halhatatlanok, pusztulásukat mindig külső ráhatás okozza.

A HeLa sejtek

A többi sejtektől eltérően ezek a sejtek egyedi képességgel bírnak, végtelen sokszor képesek osztódni. Az osztódás a telomeráz nevű enzim segítségével történik, a DNS kromoszómák a végeiken telomeráz enzimeket növesztenek. Ezekkel a sejtekkel először Henrietta Locks méhnyak rák daganatában találkoztak. Napjainkban a HeLa sejteket a rák, AIDS és sok más betegség kutatásánál használják.

Sorozatunk előző része: Halhatatlan élőlények. I. Rész

Ez érdekelni fogja