When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Eddig rosszul tudtuk, ugyanis olyan, hogy megfázás nem létezik

Természetesen nagyon is hat szervezetünkre a megváltozott időjárás, mégsem a hideg az, ami a megfázás okozza.

Eddig rosszul tudtuk, ugyanis olyan, hogy megfázás nem létezik

Akkor miért betegszünk meg mindig akkor, amikor hideg van? Nagyon sokáig maguk az orvosok sem tudtak erre megfelelő magyarázatot adni, hiszen a hideg időben maguk a kórokozók is rövidebb ideig élnek. Annyit azonban kiderítettek, hogy a hidegben öszehúzódó hajszálerek miatt romlik az orrnyálkahártya védekezőképessége, valamint az adott, hűlő szervek vérellátása, ezért okozhat gondot a lehűlés. A Yale Egyetemen találtak tovább vizsgálták, hogy a hideg hogyan lassítja a kórokozók kiszűrését intéző, elsődleges védvonalat az orrban.

Az egérkísérletekben egyértelműen látszott, ahogy normális testhőmérsékletnél a fertőzött sejtek lejelentik a környezetüknek a fertőzést, így azok elkezdhetik termelni a megfelelő vírusölő fehérjéket, de ugyanez 33 Celsius-fokos hőmérséklet alatt már nagyon gyengén jelentkezik. A hidegben gyengébben működő immunrendszer mellett a tömeg az, ami a megfázásunkat okozza: egy négyzetméteren sokan vagyunk összezsúfolva zárt térben, ahol a kórokozók szinte versenyezhetnek egymással, hány embert fertőznek meg adott idő alatt. Bár ezt a magyar viszonyok nehezen teszik lehetővé, azzal tehetünk önmagunkért és embertársainkért a legtöbbet, ha betegen nem megyünk sehová, csöpögő orrú, köhögő gyermekünket pedig nem visszük oviba vagy iskolába.

Forrás: lemon.hu (New York Times)

Ez érdekelni fogja