When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Halhatatlan élőlények. I. Rész

A természet minden lakójának megvan a saját életciklusa. Mindazonáltal a természet törvénye szerint, minden egyed megszületik, fejlődik, majd elpusztul. Ez a különleges biológiai „mechanizmus”, e módszer szerint működik, már millió éven keresztül. Az emberek pedig, már időtlen idő óta, minden erejükkel igyekeznek megkerülni ezt a rendszert és elérni a halhatatlanságot. Az örökké élni akarók, megkísérlik becsapni a halált, expedíciókat indítanak az örök fiatalság elixírének keresésére, nem is sejtve, hogy az örök élet génjének tulajdonosai ott élnek mellettük.

Halhatatlan élőlények. I. Rész

Néhány többsejtű organizmus úgy van megalkotva, hogy azok tulajdonképpen potenciálisan halhatatlanak. Természetesen meghalhatnak, de nem öregségtől vagy betegségtől, hanem a külső körülmények hatásától, olyanoktól mint a környezet globális változása, vulkánkitörés vagy ragadozóval való találkozás következtében. Ez a néhány teremtménye a természetnek nem érzékeli az idő múlását, és kedvező körülmények között képesek meghatározhatatlanul sokáig létezni.

Bristlecone Pine

Ezek a fák már akkor is éltek, amikor a mostani Törökország helyén az ókori Trója állt. A Bristlecone fenyő a földkerekség legöregebb fajtájának számít. Nyoma sem található rajtuk az öregedésre utaló mutációknak. Sejtszinten az öreg bütykös fák is ugyanolyanok, mint a fiatalok.

A Matuzsálem-faegy simatűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben.

Ming kagyló

Amikor a tudósok megszámolták az Izlandon 2006-ban partra vetett sellőkagyló évgyűrűit, kiderült, hogy az bizony mindnyájuknál öregebb, születési éve 1499-re tehető. A kagyló korát megerősítette a radiokarbon elemzés is. Így megerősítést nyert az az elmélet, hogy kedvező feltételek mellett, az óceán mélyén az Arctica islandica eléldegélhet néhány száz vagy ezer évet.

Korallok

A Csendes-óceán vizében él a korallok egy speciális fajtája, amik akár 4000 évnél is többet élhetnek. Hasonló fajtákat találhatunk a Hawaii szigetek partját mosó vizekben is, 300 vagy 500 méter mélyen. Ezt a korallt a legrégibb élettartalmúnak ismerték el, a tengeri organizmusok között.

Hidra

A hidra halhatatlanságáról már a 19. században is sokat beszéltek, de ezt a hipotézist csak a 20. század végén sikerült bebizonyítani. Daniel Martinez kísérletekkel bizonyította, hogy a nagy regenerációs képessége miatt a hidrák egyes fajai tulajdonképpen halhatatlanok. Rövid idő alatt a szervezetük képes helyreállítani a leválasztott testrészeit. E képességeinek köszönhetően az utóbbi években a hidrát, mint modellt használják a regeneráció és a morphogenesis folyamatának tanulmányozására.

Korábbi bejegyzés:Több mint 200 új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban

Ez érdekelni fogja