When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ijesztő, halálos és nem mindennapi természeti jelenségek. Tűztornádó

Firestorm – tűztornádó, ez egy olyan légköri jelenség, amely az eredetileg szétszórt tüzeket egyesítve keletkezik. A levegő a tűz felett felmelegszik, a tömege csökken, felemelkedik. Lentről a helyére hideg légáramlatok kerülnek a perifériáról. A bekerült levegő szintén felmelegszik és felszippantja az oxigént. Stabil centripetális áramlási irány keletkezik, amely spirál alakban csavarodik a földtől akár 5 km magasságba is.

Ijesztő, halálos és nem mindennapi  természeti jelenségek. Tűztornádó

A forró légnyomás eléri a hurrikán sebességét. A hőmérséklet 1000 Celsius fokra emelkedik, a tüzes tornádó mindent magába szippant, ami körülötte vagy mellette van – minden ég és olvad és ez addig folytatódik, amíg minden el nem ég, ami csak égni tud.

Ezen jelenség egyik kirívó példája az 1943-as hamburgi tűzvész. Hamburg bombázása - a sorozatos „szőnyegbombázások”, amit a Nagy-Britannia Royal Air Force és az Egyesült államok légierejének katonái hajtottak végre 1943. július 25-től augusztus 3-ig, a „Gomora” fedőnevű hadműveletek keretében. A légitámadások következtében meghalt 45 000 ember, 125 ezer pedig megsebesült (az értékelések eltérőek, van aki 37 – 200 ezerre teszi az elhunytak számát), egy millióan pedig kénytelenek voltak elhagyni a várost.

Július 28-án legmagasabb az áldozatok száma, ezen a napon húzó erő keletkezett, ami szó szerint beszippantotta az embereket a tűzbe. A tűztornádó elérte városban hatalmas tűztornádó keletkezett. Az elhunytak számát 400 ezerre becsülik. Többségüket az égéstermékek mérgezték meg. A tűzben megsemmisült közel 21 négyzetkilométer a város területéből.

A jelenség következményei nagyon rombolónak bizonyultak, az ok a nagy hőség és szárazság, na meg az omladékok az utcákon, ami nagyon megnehezítette a tűzoltók munkáját a tűzfészkek megközelítésében. A hőmérséklet különbség miatt az izzó levegő sebessége 240 km/h, a hőmérséklete pedig meghaladta a 800 Celsius fokot. A rettenetes hőtől égett az aszfalt, az emberek pedig az óvóhelyeken vagy megfulladtak, mert elégett az oxigén, vagy elevenen elégtek.

Ilyen romboló erejű tűztornádók, természetesen nem fordulnak elő túl gyakran, de az egyikük 1923-ban Japánban 15 percig tartott, és 15 perc alatt elpusztított majdnem 400 ezer embert! 15 perc alatt! Az a szörnyű tornádó a Nagy Kanto földrengés, és tömeges tűzesetek következtében keletkezett, ez nem volt természeti jelenség, de a romboló ereje ugyanolyan hatalmas volt.

Tűztornádó 2012 Alice Springs,Chris Tangey,Ausztrália.

Az egyik utolsó, elég nagyszabású tűztornádó a közelmúltban - szeptember elején - pusztított az ismert Alice Springs nevű városban, Közép-Ausztrália fővárosában.

Sorozatunk előző része: Ijesztő, halálos és nem mindennapi természeti jelenségek. Véres esők.

Ez érdekelni fogja