When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ijesztő, halálos, és nem mindennapi természeti jelenségek. Az 1952-es londoni gyilkos köd.

GREAT SMOG – komoly légszennyezés 1952 decemberében, Londonban. Az anticiklon hideg és szélcsendes időt hozott. A levegőben felgyülemlett szennyező anyagok – főleg szén - vastag füstréteget képezve függtek a város felett. Ez 1952. december 5-től december 9-ig tartott, aztán megváltozott az időjárás, és a füstköd szétoszlott.

Ijesztő, halálos, és nem mindennapi természeti jelenségek. Az 1952-es londoni gyilkos köd.

Az erős fagyok teljes erejű munkára fogták az áramerőműveket, amikben üzemanyagként szenet használtak. Ezenkívül Londonban sok százezer, ill. millió, kandalló volt, amiket szintén szénnel fűtöttek. 1952 decemberében, London lakói, hogy valamelyest felmelegedjenek, nem sajnálták a szenet a kandallókból, nem is sejtve milyen következményei lesznek.

A köd a felgyülemlett káros anyagoktól sárgás-fekete színű lett, ezért az emberek mint „borsó levest” emlegették. A teljes szélcsend miatt a köd, pontosabban szmog, 1952. december 5-től december 9-ig függött a város felett. A légszennyezés magas koncentrációja miatt a helyzet rohamosan rosszabbodott.

Sorozatunk előző része: Ijesztő, halálos, és nem mindennapi természeti jelenségek. Fekete nap.

A londoni Great Szmog kivizsgálásának ügye egészen a parlamentig jutott, ahol rémületet keltő adatok hangoztak el. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a szmog 4000 ember halálát okozta. Az elhunytak halálának fő okai légzőszervi megbetegedések voltak. Még a felnőtt, egészséges emberek is légszomjra panaszkodtak, a krónikus betegségekben szenvedők, öregek és gyermekek számára pedig egyenesen végzetesnek bizonyult a Great Szmog. A további kivizsgálások 100 ezer embernél mutattak ki különféle légúti megbetegedéseket, amelyek a szmog következményeként jöttek létre. A nagy szmog utáni hónapokban az áldozatok száma 12 ezerre nőtt.

Sorozatunk I. Része: Ijesztő, halálos és nem mindennapi természeti jelenségek. A halál jeges ujja.

Ez érdekelni fogja