When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ijesztő, halálos, és nem mindennapi természeti jelenségek. Fekete nap.

Amikor hirtelen koromfekete lesz ég.

Ijesztő, halálos, és nem mindennapi természeti  jelenségek. Fekete nap.

Fekete nap, 1938-ban jegyezték fel Jamal félszigetén. Ez egyike azoknak a természeti jelenségeknek, amiket nem tud megmagyarázni senki, sem a csillagászok, sem pedig szakemberek más szakterületekről. A félszigeten dolgozó geológusok meséltek a hirtelen leszállt sötétségről, amit az éterben beállt teljes csend követett, nem lehetett fogni egyetlen rádióállomást sem. Kilőve néhány jelzőrakétát, a geológusok végre meg tudták állapítani, hogy nem nagy magasságban, rendkívül vastag, sötét felhőtakaró fedi el az eget, ami nem engedi át a nap sugarait. A földön nem észlelték sem szilárd részecskék, sem pedig csapadék lecsapódását.

Ezek a furcsa felhők nem hagytak semmilyen nyomot a földön, sem csapadék, sem pedig szilárd részecskék formájában. A geológusok jelzőrakéták segítségével meg tudták állapítani, hogy a felhősáv 200-250 km. terjedelmű, és nyugatról keletre mozognak, átszelve Jamal déli részét, eltakarva az Ob-öblöt. A sötétség körülbelül egy órán át tartott, majd eloszlott és ismét kitisztult az ég.

Hasonló jelenséget, a Jamali előtt 1780 május 19-én figyeltek meg. Akkor is dél körül, hirtelen „sötét lepel fedte el az eget” – így írták le a természeti jelenséget a szemtanúk. Azokban a napokban a telihold csak éjfél után jelent meg az égbolton, vérvörösen, majd felbukkantak a csillagok is és helyre állt a világ megszokott rendje.

1802 június 8-án a Csendes–óceánon az „Eldorádó” vitorlást borította teljes sötétségbe a nap közepén ez a természeti jelenség, majd fél óra elteltével a sötétség eloszlott. Feljegyzések szólnak hirtelen támadt sötétségről fényes nappal 1884-ben Angliában, 1886-ban Wisconsinben és 1904-ben Memphisben (USA).

Ezeket a természeti jelenségeket a ritkaságuk és kiszámíthatatlanságuk miatt nem tanulmányozták.

Hasonló bejegyzés: Ijesztő, halálos és nem mindennapi természeti jelenségek. A halál jeges ujja.

Ez érdekelni fogja