When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A halál jeges ujja

Ijesztő, halálos és nem mindennapi természeti jelenségek: a halál jeges ujja.

A halál jeges ujja

A természet néha olyan meglepetéseket produkál, amiket nehéz megérteni és megmagyarázni. Közülük néhány megijeszt, néhány ámulatba ejt, de semmiképpen sem hagy közömbösen. Ezek az anomáliák és kataklizmák is bizonyítják, mennyire hatalmas és erőteljes az Anyatermészet.

A „halál jeges ujja”, a „brinicle”, egy új angol kifejezés a „brine” (tengervíz) és az „icicle” (jégcsap) szavakból alakult. Jelentése vízoszlop az óceánban, az összetétele sokkal sósabb és testesebb az őt körülvevő víznél és nagyon hideg, hidegebb a jégnél. Ez a jéghideg oszlop lassan ereszkedik lefele az óceán felszínétől, egészen az aljáig, megfagyasztva mindent, ami az útjába kerül, beleértve az óceánfenék lakóit is.

Két operatőr, Hugh Miller és Doug Anderson, fedezték fel ezt az eddig ismeretlen jelenséget, amikor az Antarktiszon forgattak. A tudósok a „brinikly” nevet adták, az operatőrök akik megfigyelték a „halál hideg ujjának” keresztelték a jelenséget.

A biológusok kísérletei bebizonyították, hogy a „halál jégcsapok” szerkezete porózusabb a jégtáblákénál és az óceán felszínére hozzák a sókat.

Ezt a jelenséget először 1974-ben Seelye Martin óceánográfus írta le részletesen. Jelenleg egy spanyol kutatócsoport tett közzé egy tanulmányt a „brinikly” összetételéről, szerkezetéről és modellezték kialakulásának mechanizmusát. Amikor a sós tengervíz megfagy, kiválik a só és édesvizű jég alakul ki. Ez a sófelesleg telíti a jég felszínén és üregeiben lévő vizet. Ennek okán jégtartályok alakulnak ki, amik magas sótartalmú, nagy sűrűségű, alacsony fagyáspontú folyadékot tartalmaznak. Ahogy nő a sótartalom, úgy csökken a folyadék hőmérséklete. Ha megreped a jégtartály, ez a sűrű, nehéz és rendkívül hideg folyadék ereszkedni kezd lefele, mint egy halálos patak, ami megfagyaszt minden útjába kerülő életet.

Hasonló bejegyzés: Folyók és tavak, melyeket jobb messziről kerülni – képriport

Ez érdekelni fogja