When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

130-ra nőtt az áldozatok száma Guatemalában!

A guatemalai Santa Catarina Pinulaban temetik a szörnyű földcsuszamlás következtében elhunyt áldozatokat. Az egész város siratja őket. Teljes családok lelték halálukat a romok alatt.

130-ra nőtt az áldozatok száma Guatemalában!

„Ez leírhatatlanul nehéz időszak, ezek az emberek a mi keresztény családunk tagjai. Egész családok vesztették itt életüket.” – mondta Esvin Shanchez lelkipásztor.

Múlt hét csütörtökön szakadó eső zúdult a városra és a közeli domboldalon gigantikus földcsuszamlást okozott. Az óriási föld és kőtömeg lerombolt és maga alá temetett 125 lakóházat.

Folytatódik az eltűntek keresése. A romok alól már több mint 130 holttestet ástak elő, de háromszáz embert még mindig keresnek. Mexikóból a guatemalaiak segítségére sietett egy kereső-mentő csapat.

„Tudjuk milyen nehéz helyzetben vannak, nem lehetünk irántuk közömbösek. Mi is átéltünk hasonló dolgokat, ezért idejöttünk hogy támogassuk a guatemalai kormányt. A katasztrófa után azonnal felvettük velük a kapcsolatot.”- mondja Ricardó de la Cruz Musalem, a kereső-mentő műveletek vezetője.

A keresésben 1800 mentő vesz részt. Sajnos az elmúlt hétvégén egyetlen túlélőt sem találtak. A hatóságok szerint egyre kevesebb az esély, hogy életben maradtakat találjanak a romok alatt, a keresést mégsem állítják le.

Az érintett terület egy szakadék alján fekszik. A vezetőség már a tavaly is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a városrész fokozott veszélynek van kitéve a fenyegető árvizek és földcsuszamlások miatt. Betiltották az új házak építését és javasolták a helyi hatóságoknak a lakosság más helyre való telepítését.

2005-ben már történt hasonló katasztrófa Guatemalában. Akkor egy földcsuszamlás teljesen maga alá temetett egy Panabay nevű falut, ahol 1400 embert lelte halálát.

Előzmények: Földcsuszamlás volt Guatemala dél-keleti részén, 600 ember eltűnt

Ez érdekelni fogja