When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az Andok hegység hamarosan elveszítheti jégsapkáját!

A perui Andokban található Kelkkaya nevű jégsapka katasztrofális sebességgel olvad. Ez a gleccser 5000 méterrel a tengerszint felett fekszik és a világ legnagyobb trópusi gleccserének tartják. Az ő elvesztése kolosszális vízhiánnyal fenyegeti az államot.

Az Andok hegység hamarosan elveszítheti jégsapkáját!

Ez a hiány már 300 ezer hegyvidéki lakost érint. Nincs hol legeltetniük a jószágot és gabonát termeszteniük, mivel a legelők és szántóföldek sorra kiszáradnak. Ezen kívül jelentősen nőtt a hideg időszakok száma, mivel a hó már nem védi a hegyvidéket.

Meg kell jegyezni, hogy Peruban található a világ trópusi gleccsereinek több mint 70 %. Sajnos az utóbbi három évtizedben térfogatuk ötöd részét elveszítették. Egyes tömbök közel a felükre csökkentek.

A Világbank értékelése szerint az Andok hegység gleccserei teljesen eltűnhetnek már az elkövetkező húsz évben és ez ökológiai katasztrófával fenyeget.

Egy ideje már a Sarkkörön is tetemes jégolvadás tapasztalható. Szakemberek szerint az idei év a második helyet foglalja el a rekordot tartó 2012–es év után. Meteorológusok az öt éves ciklust tanulmányozva arra a megállapításra jutottak, hogy az arktikus jégpáncél következő rekord méretű olvadása 2017–ben várható.

Korábbi bejegyzés: New York 25 évente kerülhet víz alá – állítják a tudósok.

Meteoprog.hu

Ez érdekelni fogja