When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Folyók és tavak, melyeket jobb messziről kerülni – képriport

Összeállítottunk 5 vízlelőhelyet, legveszélyesebb folyókat és tavakat, melyeket jobb messziről kerülni.

Folyók és tavak, melyeket jobb messziről kerülni – képriport

Rio Tinto - A rozsdás folyó

Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto folyó vidéke, amely arról híres, hogy már az őskor óta folytattak itt bányászati tevékenységet. Több kép ITT

Citarum folyó – a világ legszennyezettebb folyója, Indonézia

A világlegkoszosabb és legszennyezettebb folyója a jávai Citarum-folyó. Ennek oka, hogy körülbelül 9 millió ember háztartási szemete és 500 ipari üzem hulladéka kerül bele, miközben maga a folyó csak 300 kilométer hosszú. Szörnyű a folyó szennyezettsége, hihetetlen mennyiségű hulladékot engedtek bele. A vizéből pedig több millióan isznak, vagy öntözik belőle a rizsföldeket.

Kivu-tó, Afrika

A Kivu-tó borzalmas hírnevet nyert azzal, hogy az 1994-es ruandai népirtás sok áldozatát a tóba dobták. Aa Kivu-tó 300 méteres mélységben mintegy 55 milliárd köbméter oldott metángázt tartalmaz, és egyike a három ismert „robbanó tónak”, amelyekben előfordulnak a limnikus kitörések. A Kivu-tó geológiai történeti elemzése azt mutatja, hogy a tóban ezer évenként az élővilág nagyrészt elpusztul. A Kivu-tóban nagy mennyiségű a metán és a szén-dioxid. A Kivu-tó kitörése katasztrofális lehetne, hiszen eltörpülnének mellette a Nyos-tó feljegyzett kitörései, ráadásul a Kivu medencéjében kétmillió ember él.

A Karacsáj-tó, Oroszország

A Karacsáj-tó a Déli-Urál hegyei között elhelyezkedő kis kiterjedésű tó. 1951-től a környéken üzemelő, radioaktív anyagokat feldolgozó Majak-vegyikombinátból nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a tóba. Az 1960-as években kezdődött a tó kiszáradása. Területe az 1951-es 0,5 km²-ről 0,15 km²-re (1993-ban mért adat) zsugorodott. 1968-ban a tó környékének aszályos időjárása miatt a szél a kiszáradt tómederből a radioaktív port széthordta, több milliónyi embert 185 petabecquerel sugárzásnak kitéve.

Jákob kútja, USA

Wimberely közelében található Jacob’s Well (Jákob kútja) egy 4 méter átmérőjű, 10 méter mély természetes karsztforrás. A felette húzódó sekély, tiszta víz gazán különlegessé teszi, hiszen így teljesen látni lehet, ahogy az óriási lyuk megnyitja a földet. Jákob kútjal az Egyesült Államok egyik legnagyobb legterjedelmesebb vízalatti barlangrendszerének bejárata.

Korábbi bejegyzés: A világ 10 legveszélyesebb vulkánja

Ha tetszett a cikk ajánlja ismerőseinek!

Ez érdekelni fogja