When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

New York 25 évente kerülhet víz alá – állítják a tudósok.

Tudósok állítása szerint New York 25 évente víz alá kerülhet. Ennek fő oka a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszint. Benjamin Horton, a New Braunsvikei Rutgers University munkatársa és kollégái az elmúlt 2000 év tengerszintjének változásait tanulmányozták New York és New Jersey közelében, majd összehasonlították az Atlanti óceán viharaktivitásával az elmúlt 1000 évben.

New York 25 évente kerülhet víz alá – állítják a tudósok.

A kutatásokból kiderült, hogy az amerikai partoknak a közeljövőben gyakran komoly árvizekkel kell majd szembesülniük, ami 25 évenként fog bekövetkezni.

A tudósoknak sikerült rekonstruálni a tengerszint ingadozásának történelmét a New Jersey déli részén végzett ásatások alapján, ahol tengeri egysejtűeket és moszatokat találtak, melyek az árapály következtében rakódtak le a parton. A leletek alapján a tudósok készítettek egy számítógépes modellt New York és környéke éghajlatáról, ami segített kiértékelni az Atlanti óceán nagy hurrikánjainak és viharainak gyakoriságát az Egyesült államok ezen szegletében.

A számítások kimutatták, hogy az iparosodás előtti korban, azok a hatalmas viharok, amik képesek voltak időlegesen 2 - 2,5 méteres árral borítani a parti régiókat, csak ritkán – 500 évenként - fordultak elő. Az utóbbi 50 évben a szituáció sajnos hirtelen megváltozott. Most, hasonló viharokra 25 évenként lehet számítani.

Az áradások fő oka a tengerszint emelkedése a globális felmelegedés miatt. Az Atlanti óceán minimális vízszintje 1,5 méterrel lett nagyobb viharok esetén. Emiatt jelentősen nagyobb területek kerülnek víz alá, mint 400 évvel ezelőtt.

A kutatási eredményeit a csoport a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tette közzé.

Korábbi bejegyzés: Egyre rosszabb a helyzet az óceánokban

Meteoprog.hu

Ez érdekelni fogja