When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Világító tengeri teknőst fedeztek fel - Videó

David Gruber a Salamon-szigeteken tanulmányozta júliusban a biofluoreszkálást, arra viszont nem számított, hogy felfedez egy tengeri teknőst is, amely képes erre. Nem tudunk több olyan hüllőről, amelynek megvan ez a képessége, a most lefilmezett cserepes tengeri teknős az első a történelemben, akit észleltünk.

Világító tengeri teknőst fedeztek fel - Videó

„Úgy nézett ki, mint egy fényes vörös és zöld űrhajó, amikor észrevettem a kamerával” – mondta a kutató a Nationak Geographicnak. A teknős nem a gyakoribb lumineszcencia nevű jelenséggel világít, amelynél az állatok saját kémiai reakcióikkal hozzák létre a hatást, hanem fluoreszkál, azaz az őt érő kék fényt máshogy adja vissza. Ezt a jelenséget már megfigyelték halakban, korallokban, cápákban, rájákban, garnélákban, apró rákokban. Alapesetben figyelemfelkeltés vagy kommunikáció a szerepe. Azt egyelőre nem tudni, a teknős hogyan profitál ebből.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy ugyanaz a páncél, ami nappal álcaként szolgál, éjjel segíthet elbújni a fluoreszkáló korallok között. Gruber szerint az is lehet, hogy a vörös szín a páncélon élő algáknak köszönhető, és csak a zöld szín a teknősé.

A közönséges cserepes teknős az egyik legritkább élőlény a Földön, populációja kilencven százalékkal csökkent csak az elmúlt pár évtizedben, ezért nagyon nehéz lesz további kutatásokat végezni vele.

Forrás: index.hu

Ez érdekelni fogja