When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kertésznaptár októberre

Tennivalók a kertben októberben.

Kertésznaptár októberre

Most már nem kényeztet az időjárás. Egyre hidegebb és kellemetlenebb az idő, gyakran esik az eső, súlyos, sötét felhők szántják az eget, a szomszédban pedig már fél méteres hó is esett. Van-e még valami teendő a kertben? Októberben már majdnem üresek a veteményesek, az uborka, paradicsom, paprika már savanyúság képében tekint ránk a kamrák polcairól vagy a fagyasztó ládában várja további sorsát, talán csak a cékla és káposzta van még kint a zöldségek közül.

Októberben van az őszi szántás ideje, ezt a kiskertekben ásóval végezzük. Az őszi ásást szerves trágyázással érdemes kombinálni, ilyenképpen az őszi, téli csapadék jobban lejut a talajba. A leforgatott növénymaradványok is javítják a talaj szerkezetét. Ilyenkor kell telepíteni a gyümölcsfákat, a ribizli, málna és egyéb bogyós növényeket. Az ültetés előtt a gödör aljára tegyünk egy jókora lapát szerves trágyát, majd fedjük be egy halom földdel, használjunk talajfertőtlenítő szert a talajban élő kártevők ellen.

Teendők akadnak a gyümölcsfák körül is. Még lombhullás előtt végezzük el az őszi lemosó permetezést, így fertőtleníthetjük a lehulló leveleket is. A permetezést ne hagyjuk későre, mert a kórokozók ellenállóbbak lesznek. A lehullott leveleket, ha van rá módunk, égessük el. Permetezéshez réz és kén hatóanyagú szereket válasszunk.

Kapcsolódó bejegyzés: Tennivalók a kertben ősszel.

Ez érdekelni fogja