When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Figyeljük a természet időjósait

Hosszú lesz az ősz? Milyen télre számíthatunk? A természet időjósai válaszolnak.

Figyeljük a természet időjósait

Manapság, ha meg szeretnénk tudni milyen idő lesz holnap, bekapcsoljuk a televíziót vagy a rádiót, de megnézhetjük az újságban vagy az interneten is. Ha nem állnának rendelkezésünkre ezek az eszközök, akkor nem is tudnánk milyen lesz az időjárás másnap? Dehogynem, hiszen az emberek évszázadokkal ezelőtt is képesek voltak megjósolni az esős időt, meg tudták mondani, hogy hideg, fagyos vagy csak enyhe télre számítsanak. A tavasz és a nyár esős lesz-e vagy száraz. Pedig akkoriban nem igen néztek TV- t, nem volt okostelefon.

Az időjóslás tudománya a megfigyelésekre alapul. Észrevették, hogy esős idő közeledtével sok ember reggel fáradtan ébred, fáj a feje, valakinek viszket a meggyógyult sebe vagy nyilallnak a reumás ízületei.

időjósok

Nagyon sok állat kitűnő időjós, remekül használhatók az időjárás előrejelzésére, sőt, nemcsak az időváltozást, de a természeti katasztrófákat és a földrengést is megérzik. A befőttes üvegben tartott piócák voltak a legjobb meteorológusok. Ha a víz tetején tartózkodtak, akkor erős szél vagy havazás volt várható, ha az alján maradtak, akkor derűs napos vagy fagyos időre lehetett számítani, ha izgatottak voltak az a zivatar közeledtét jelentette.

Esőre számítsunk, ha a békák hangosan brekegnek, a verebek a porban fürdenek, a pókok lerombolják a hálójukat és máshova mennek, ha a macskák „mosdanak”, a varjak sokat kárognak, a szamarak a fejüket rázzák, ordítanak. Innen ered a szólás, bőg a szamár, eső lesz.

Szép, hosszú őszre és enyhe télre számíthatunk, ha a költöző madarak a szokásosnál később repülnek el délre és a vadludak is sokáig itt maradnak.

Kemény, hideg lesz a tél, ha a hangyák magas bolyokat építenek, a vándormadarak korán elköltöznek, a cinkék pedig lakott helyre húzódnak.

Korábbi bejegyzés: Kell-e gyógyszertári vitamint szedni ősszel?

Ez érdekelni fogja