A fejes saláta egészségre gyakorolt jótékony hatása
Az időjárás még mindig nyári meleggel kényeztet, de már érezni, látni az elmúlás jeleit Hamarosan megérkezik az esős idő, s szomorúan gondolunk az elmúlt nyárra. Hogy jobb kedvre derüljünk, egy nyárt idéző, mindenki által ismert növényre szeretnénk felhívni a figyelmet.
Élénk színű, nyáriasan üde, könnyű….. Általában a fotómodellek, no meg a gyorsan lefogyni vágyók diétájának pótolhatatlan részét képezi. Természetesen, ez a fejes saláta! A fejes salátát már 5000 évvel ezelőtt is termesztették, igaz akkoriban nem a levelei, hanem a magjából nyert értékes olaj miatt. A saláta leveleinek gyógyító hatásáról először a görögök és rómaiak tettek említést. Ők étkezés előtt fogyasztották a salátaleveleket étvágyserkentőként. A középkorban is igen kedvelt növény volt, nyersen és tartósítva is ették, főleg húsokhoz.
Ez érdekelni fogja
Napjainkban a fejes salátáról, mint értékes élelmiszerről, csak a diétázók, gyorsan fogyni vágyók és a vegetáriánusuk tesznek említést. Azon kívül, hogy ennek az élelmiszernek nagyon kevés a kalóriatartalma, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.
Ebben, a szinte bármilyen időjáráshoz alkalmazkodni tudó kis növényben a vitaminok meglepően széles skáláját találjuk meg: A (béta-karotin), C, E, K, P, a B1, B2, B3 (PP), B4-kolin (ez a vitamin serkenti az agyműködést), B5, B6, B7 (H), B9 - folsav. Fellelhető benne a vas, nátrium, jód, cink, kálium, magnézium.
Nézzük csak, mi mindenre jó hát a saláta:
- a vérkeringésre és a vérre, kifejezetten ajánlott a vashiányos vérszegénységben szenvedőknek,
- megszabadulhatunk a „rossz”koleszterintől,
- segít a csontszövetek regenerálásában,javítja a haj és köröm állapotát, és nem utolsó sorban erősíti az immunrendszert.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!
Korábbi bejegyzés: Gyermekeink egészséges táplálkozása ősszel