When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tennivalók a kertben ősszel

Nézzük, mik azok a kerti munkák, melyeket még az ősszel érdemes elvégezni.

Tennivalók a kertben ősszel

Lassan felölti tarka ruháját az őszi kert. Egyre több benne a sárga, vörös és rozsdabarna színfolt. Virágágyásainkban mind gyakrabban találkozunk elszáradt levelekkel, elhalt növényekkel. Bár az időjárás még kellemes meleggel kényeztet a sok tarka szín mögött bizony egyre több jel utal az elmúlásra. Azt hihetnénk, hogy lassan befejeződnek a kerti munkálatok, betakarítjuk a betakarítani valót, aztán jöhet az tél. Ez azonban nagy tévedés. Nagyon sok olyan dolog van, amit bizony jobb, ha ősszel végzünk el. Ilyen például a kertépítés.

Sokan tavasszal kezdenek hozzá ehhez a munkához, valójában a kertépítés szakmai főszezonja ősszel van. Az őszi kertépítés mellett szól az is, hogy hűvösebb az időjárás, több az eső, és a reggeli harmat mind-mind kedvezőbb élettani feltételeket nyújt a növényeknek. Ősszel a növények párologtatása már kisebb mint nyáron, ezért a cserjék sokkal több energiát tudnak fordítani a gyökérzetük megerősödésére, fejlődésére.

Még szeptemberben érdemes elültetni a tulipán, jácint és nárcisz hagymákat is. Vágjuk vissza a páfrány levelét. A nagyobb méretű évelő töveket kiemelhetjük a talajból, és tőosztással szaporíthatjuk.

Hogy jövőre bőséges eper termésünk legyen, ilyenkor kel elültetnünk az eper palántákat. A gyepről rendszeresen gereblyézzük fel a lehullott faleveleket, és ha az időjárás engedi, nyírjuk le a gyepszőnyegünket.

Fordítsunk ősszel is sok figyelmet a kertünkre, hogy tavasszal ismét gyönyörködhessünk benne. Addig is reméljük, hogy az időjárás még sokáig kényeztetni fog minket az indián nyár melegével.

Korábbi bejegyzés: Gyermekeink egészséges táplálkozása ősszel

Ez érdekelni fogja