When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Óriási homokvihar csapott le a Közel-Kelet nyugati részére - Videó

Óriási homokvihar csapott le a Közel-Kelet nyugati részére. A nagy porfelhő miatt legalább 8 ember meghalt, több százan kerültek kórházba, és figyelmeztetéseket adtak ki. Izraelben minden idők legrosszabb levegőszennyezettségi adatait mérték.

Óriási homokvihar csapott le a Közel-Kelet nyugati részére - Videó

A homokvihar Szíriára, Libanonra, Izraelre, Törökországra és Ciprusra is lecsapott, ezen területek nagy részét második napja borítják a sűrű homokfelhők. A rossz látási viszonyok egészen a hétvégéig kitarthatnak.

A szélsőséges időjárás miatt leálltak a harcok Hama és Idlib tartományokban, a kormány repülői és helikopterei sem szállhatnak fel a por miatt. A rossz látási viszonyok egészen a hétvégéig kitarthatnak.

Több embert kellett kórházba szállítani légzési nehézségek miatt, az izraeli környezetvédelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy az idősek, a nagyon fiatalok, a terhes nők és a légzési és szívproblémákban szenvedők maradjanak zárt térben.

Az izraeli meteorológiai szolgálat szerint a homokvihar Irak és Szíria felett alakult ki, ahonnan a Földközi-tenger irányába húzódott, elárasztva Jordániát, Libanont, Ciprust és Izraelt, és várhatóan csak csütörtökre ér véget.

A jelenség rendkívül szokatlan, mert szeptemberben eddig csak nagyon ritkán alakult ki homokvihar ebben a térségben. Hasonló, de kevésbé sűrű homokfelhők általában csak október-novemberben, illetve március-áprilisban szoktak megjelenni a Közel-Keleten.

Ez érdekelni fogja