When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szeptember - Szent Mihály hava, időjárási megfigyelések

Amilyen az Egyed-nap, Olyan az egész hónap.
Az időt Kisasszony napja, Négy hétre előre szabja.
Mihálykor az észak és keleti szél Sok havat és kemény telet ígér.

Szeptember - Szent Mihály hava, időjárási megfigyelések

Száraz idő szeptemberben, sok gyümölcs, szőlő a jövő évben.

A szeptemberrel kezdődik meg az ősz, a betakarítás, a szüret ideje, a lombhullás kezdete. Általában elfogadott az a megállapítás, hogy „szeptember szép ember, november csúf ember, december rossz ember”.

Eleink az őszelő szeptembert, Szent Mihály havának nevezték. Ehhez a hónaphoz is kapcsolódnak időjárásjósló mondások:

Ha hűvös az idő, azt szokták mondani: „Megnézi szeptember, miért dolgoztunk a nyáron”. Egyébként a hagyomány szerint a karácsonyig tartó időjárást is megmutatja szeptember a saját időjárásáról.

Az időjárás-jóslások szerint, ha Egyed napján esik az eső, esős ősz lesz. Egy brit regula viszont az elsejei szép időből az egész hónapra jó időt prognosztizál. Hasonlóan vélekednek Vermont lakói is, de náluk a jó idő egy kicsit tovább, 40 napig tart. Ausztráliában hagyományosan a tavaszt köszöntik ezen a napon. A néphit úgy tartja, aki szeptember 1-jén, Egyed névnapján veti el búzáját, bő termésre számíthat.

Szeptemberben van az őszi napéjegyenlőség. A régiek szerint a nappalok rövidülése, a fény, vagy a világosság fogyása a halált jelezte.


A néphagyomány szerint vetéskor a földekre menő mezőgazdasági gépeket vízzel locsolják le, a bő termés érdekében. Még egy érdekes őszi népszokás, a piros alma ünnepe, amikor a mosdóvízbe piros almát tesznek, mert aki ebben mosdik meg, az egész évben egészséges marad, és piros pozsgás arcú lesz, mint az alma.

A következő esztendő időjárásának és terméshozamának megjövendöléséhez egy cserfagubát vágnak félbe. Ha a gubában pók leledzik, gyenge termés és rossz idő lesz; ha légy van benne, közepes év jön; ha féreg, bő esztendő lesz, ha viszont semmi sincs benne, annak nagyon rossz idő a jelentése. Ha sok guba termett, télen rengeteg hó és erős hideg várható. Ha a guba szép tiszta, ragyogó nyár következik, a búzából bő termés várható. Ha nedves belül a guba, csapadékos nyár jön, ha száraz, aszály várható.

Előző cikkünk: Babonák, érdekességek augusztusban

Ez érdekelni fogja