When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Babonák, érdekességek augusztusban

A hónap Augustus császár tiszteletére kapta az augusztus nevet. Őseink e hónapot Aranyasszony (Bőség) havának nevezték, a régi kalendáriumokban pedig a legtöbbször a Kisasszony vagy Szűz hava elnevezésekkel találkozhatunk.

Babonák, érdekességek augusztusban

A régi parasztkalendáriumok szerint ebben a hónapban (augusztus 11-én) fejeződnek be az ún. „kutya napok". Az elnevezés a régi rómaiaktól ered, akik azt hitték, hogy a nyár közepén jellemző szélsőségesen magas hőmérsékletű időszak kialakulását az okozza, hogy a Szíriusz (Kutya csillag) - mely 1000-2000 évvel ezelőtt a legmelegebb nyári napokon a Nappal közel egy időben kelt - hozzáadja hőjét a Napéhoz. A rómaiak ezt a - július 3-ával kezdődő - negyven napos periódust, a nyár legforróbb napjait, nevezték el a kutya napjainak, vagyis 'caniculares dies'-nek, ami nálunk kánikulát jelent. Ez lehet a magyarázata, hogy miért mondjuk még ma is a nagy hőségre, hogy „kutya meleg" van.

Augusztusi hiedelmek és babonák:

· Italként nem javasolt méhsört inni, és a borozgatás is csak akkor megengedett, ha előtte útifüvet áztattunk a hordóban.

· Nem szabad ebben a hónapban eret vágatni.

· Augusztus szülöttei tiszta életűek, jó erkölcsűek, bátor szívűek, okosak, vállalkozásukban sikeresek.

· A termékenységben viszont nem szerencsések, s ha fiuk születik, felnőve kivándorolhat külföldre."

· "Augusztus 1-ét nem tartják szerencsés napnak. Sok helyen e napon nem dolgoztak, nem intéztek hivatalos ügyeket, nem házasodtak.

· Az ezen a napon leszedett gyógynövények különösen erősen hatnak, ezért már hajnalban ellepték az asszonyok a határt. A leszedett növényeket meggyújtották, és ezzel alaposan megfüstölték a betegeket.

· Augusztus 20-tól nem szabad nyílt vízben fürödni, mert ezzel magunkra haragíthatjuk a megzavart vízi szellemeket.

· Ez idő tájt kezdődik a csillaghullás. Senkinek ne áruljuk el, mit kívántunk, amikor meglátunk egy hullócsillagot, mert nem válik valóra.

Meteoprog.hu

Ez érdekelni fogja