When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Újabb árvizeket okozott a kiadós esőzés Észak-Csehországban

Újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt számos kisebb folyó és patak. 

Újabb árvizeket okozott a kiadós esőzés Észak-Csehországban

A közszolgálati hírtelevízió kora reggeli jelentése szerint a közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, valamint a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket gazdasági ingatlanokat öntöttek el. 
A Melník környéki településeken több mint száz ház van újra víz alatt, illetve veszélyben.
A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy ne parkoljon senki a folyók és a patakok közelében, mert a hétfőre is várható esők miatt fennáll a helyi árvizek veszélye.
Általában azonban megállapítható, hogy az árvízhelyzet országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad. Az Elba Ústí nad Labemnél azonban továbbra is nyolc méter körül van, míg a normális vízszint három méteres. Mindenütt kezdődik a takarítás, az újjáépítés, a kárfelmérés, ami nyilvánvalóan több hétig, hónapig is eltart.
Az észak-csehországi Ústí nad Labemben az intenzív esőzések következtében hétfő reggel újra le kellett zárni az Elbán átívelő egyik közúti hidat, mert a csatornák nem bírták elvezetni az esővizet, amely elöntött néhány utcát és akadályozza a hídra jutást, a forgalmat.
A szélvihar és az eső következtében országszerte az utakon sok helyen hordalék, iszap, törmelék és faág gyűlt össze, ami gondot okoz az autósoknak. A víz és a hordalék miatt mintegy 70 közútszakasz van zárva. A vasúton még három helyen van forgalomkorlátozás. Prágában a metró teljes útvonalakon jár, de több utca továbbra is járhatatlan.
Harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség hétfő reggel már csak három folyószakaszon volt érvényben. 

MTI

Ez érdekelni fogja