When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Csehország északi részén ismét ezreket kellett kitelepíteni

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén. 

Csehország északi részén ismét ezreket kellett kitelepíteni

Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat - kényszerűen kettévágva ezzel a százezer lakosú várost -, és 1700 ember kitelepítését is elrendelték. 

A város két része közötti összekötetést ideiglenesen a vasúti hídon keresztül biztosítják, egy speciális szerelvénnyel. 

Az Elba vízszintje Ústínál már kilenc méter körül van, holott normálisan a vízmagasság három méter körül mozog. 

Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol víz alá került a város egy része, és 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására. 

Hasonló a helyzet Kralupyban, valamint a német határhoz közeli Decínben, ahol szintén lezárták a folyó menti utakat, utcákat, és a délelőtt folyamán a veszélyeztetetteket kitelepítik. 

A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, az éjjel ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá. 

A fővárosban délelőttre várják a Moldva tetőzését. Kora reggel a folyó vízhozama 3200-3300 köbméter volt másodpercenként, a mobilgátak számítások szerint legfeljebb 3700 köbméteres vízhozamig állhatnak ellen a víznyomásnak. 

Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A kedd reggeli csúcsforgalomban ismét nagy a káosz. 

A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de másutt is gondok vannak, az autóbuszok, villamosok mindenütt túlzsúfoltak. 

mti

Ez érdekelni fogja