When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ötven éve nem látott árvíz közeleg

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell. 

Ötven éve nem látott árvíz közeleg

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Az árhullám Budapest térségében 7 méternél is magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel - tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják.

Emellett várhatóan szerda hajnaltól - a vízszint emelkedésének függvényében - a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek. A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.

A tömegközlekedést érintően a D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. A jelenlegi információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a hajóközlekedést felfüggesztik. A későbbiekben így hajózási zárlatra is számítani kell. Ezen felül, ha a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös Hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

Csehország falvaiban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt, több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát hétfőre virradó éjszaka. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A Moldva vízhozama reggeltől kora délutánig megduplázódott, és a vízszint folyamatosan emelkedik. Eddig legalább három halott van, hárman eltűntek.

ovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek.

MTI

 

 

Ez érdekelni fogja