When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Árvíz - Csehországban több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát - Videó

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. 

Árvíz - Csehországban több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát - Videó

A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni.
    Az észak-csehországi Ústí nad Labemben a megáradt Elba részben elöntötte a folyó melletti utcákat és bevezető utakat, s a víz melletti házakból mintegy 1400 személyt evakuáltak - jelentette a közszolgálati televízió. A közeli Litomerice és Terezín környékén több mint 500 személy kényszerült kiköltözni lakhelyéről. Az Elba ezen szakaszán, ahol általában három méteres a vízállás, hétfőn kora reggel 10,5 méteres vízállást mértek - közölte a prágai rádió.
    Prága három elővárosban - Lahovicky, Zbraslav és Modrany - az éjjel mintegy 400 személynek el kellett hagynia a víz által veszélyeztetett otthonát. A mentési munkákban a hadsereg háromszáz katonája is részt vett.
    A természeti csapásnak Csehországban eddig három halálos áldozata van, tucatnyi embert eltűntként keresnek.
    Részben megnyugodott a helyzet Dél-Csehországban, ahol az éjjel nem esett. A hidrometeorológiai intézet közlése szerint a dél-csehországi folyók és patakok vízszintje tovább nem emelkedett, s néhány helyen csökkent.
    Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár.
    A főváros önkormányzata a kényszerű közlekedési korlátozások miatt hétfőre tanítási szünetet rendelt el, így az összes óvoda, általános- és középiskola zárva marad.
    A városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat. A belvárosi közlekedésben mindezek következtében komoly fennakadások vannak.
    Országszerte mintegy 150 útszakaszt zártak le a forgalom elől az áradások miatt.

 

MTI

Ez érdekelni fogja