When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Utórengés történt Heves megyében

Érezhető utórengése volt szerda hajnalban az előző napi földrengésnek a Heves megyei Tenk község közelében - közölte Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-vel.

Utórengés történt Heves megyében

A közlemény szerint 05:39-kor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű földrengést néhányan érezték. Az utórengéshez köthető károkról az obszervatóriumba eddig nem érkezett lakossági bejelentés - tette hozzá a szeizmológus.


Kiszely Márta kedd hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt. A földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója kedden sajtótájékoztatón elmondta: a földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben semmilyen kárt nem okozott. Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni - hangsúlyozta.

Az OKF kedd délutáni összesítése szerint Heves megye tizenegy településéről csaknem hatszáz káresetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a földrengés miatt. Számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékű kár, egy családsegítő hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára alkalmatlan lett. A katasztrófavédelem közleménye szerint kedd délutánig Tenkről, Átányból, Erdőtelekről, valamit további nyolc településről érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz. A károk mértékének összesítését későbbre ígérte az OKF.

MTI 

 

Ez érdekelni fogja