When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tartós árvíz lesz a következő hetekben

Tartós árvizekre lehet a következő napokban és hetekben számítani, ezek az állami védvonalak és árvízvédelmi töltések között vonulnak majd le - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint számos folyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, és változatlanul hatalmas területeket borít belvíz. 

Tartós árvíz lesz a következő hetekben

Az OVF kiemelte, hogy a mentesített területek önkormányzatainak is át kell tekinteniük vízkár-elhárítási terveiket, és meg kell határozniuk az ilyen magasságú árhullám levonulásakor szükséges intézkedéseket.

Utaltak arra, hogy a védvonalak állapotát, azok biztonságát a vízügyi szolgálat felügyeli, amely megszervezte az ehhez szükséges erőforrásokat.

A vízügyi főigazgatóság közölte: a települési vízkár-elhárítási tervekben foglaltak ellenőrzését az önkormányzatok el tudják végezni, ahol pedig nem rendelkeznek ilyen tervvel, szükségesnek tartják, hogy a korábbi árvizek tapasztalatai alapján tekintsék át: milyen intézkedések válhatnak szükségessé, és ennek megfelelően készítsenek intézkedési tervet. Az elkészített intézkedési terveket célszerű felülvizsgáltatni a vízügyi szakértőkkel. Hozzátették, a Magyarországon levonuló árhullámok levezetése akkor lesz hatékony, ha az állami védvonalakon és a mentesített, illetve nyílt ártereken jelen lévő szervezetek párhuzamosan, egymás munkáját kiegészítve készülnek fel saját védekezési feladataikra.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel kedden azt közölte: bár a száraz és némileg naposabb időjárás néhol javított a helyzeten, változatlanul hatalmas területek állnak belvíz alatt az országban, összességében mintegy 216 ezer hektár, számos folyón pedig a legmagasabb fokozatú az árvízvédelmi készültség.

Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön.

A Tisza-tó melletti védvonalakon kedd reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Bár a Tisza Szolnoknál árad, itt még mindig csak elsőfokú a védelmi készültség, a hétfő estére előre jelzett másodfokú védekezést várhatóan kedden rendelik el.

Apad a Rába és a Marcal Győr-Moson-Sopron megyénél is, utóbbin várhatóan még kedden meg lehet szüntetni az árvízvédelmi készültséget.

Harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Hortobágy-Berettyó mentén a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri szakaszon, illetve Fegyverneknél, továbbá a Fejér megyei Kulcson.

MTI 

Ez érdekelni fogja