When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Árad a Tisza, apad a Berettyó

A Tisza Tiszafüred és Rakamaz között tovább árad, másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. A Berettyó folyó felső szakasza viszont apad, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ezért kedden másodról elsőfokúra csökkentette a készültséget - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Árad a Tisza, apad a Berettyó

Hozzátette: a Berettyó a torkolatnál is tetőzött, Szeghalomnál kedd reggel 577 centiméter volt a vízállás, továbbra is harmadfokú a készültség. 

Szintén a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Hortobágy-Berettyón, ahol Borznál ma reggel 405 centiméter volt a vízállás, ez 33 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől - ismertette Bara Sándor.
Tájékoztatása szerint egy nap alatt 650 hektárral csökkent az elöntött terület a TIVIZIG működési területén: jelenleg összesen 35 200 hektár föld áll víz alatt, amelynek csaknem fele szántóföld, illetve vetésterület.
Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán védekezik: harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültséget tartanak fenn a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon - tájékoztatott a védelemvezető.

MTI 

 

Ez érdekelni fogja