When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Özönvíz Kijevben - Videó

Lakóházakat és utcákat öntött el, s betört egy metróállomásba is a víz az ukrán fővárosban. A Szevodnya című napilap szerdai számában közölt beszámoló szerint a helyzet Kijev északi részén, a Dnyeper folyó bal partjához közel eső kerületben a legsúlyosabb, ahol már legalább 15 lakóházba tört be az olvadó hólé. Több házban térdig ér a víz.

Özönvíz Kijevben - Videó

A folyó jobb partján a Zsitomirszka metrómegálló föld alatti folyosóinak tetejéről csöpög a víz, olyannyira, hogy az utasoknak nyitott esernyővel kell várakozniuk a szerelvényekre.


A Dnyeper folyó mindkét partjáról, a város több kerületéből érkeztek bejelentések áradásokról. Kijev déli részén, a folyó bal partján több hétvégi házat is elöntött a víz, a vele nagyjából egy vonalban lévő túlparton pedig egy utca hömpölygő folyóvá változott.

Veszélyben van a belváros egyik nevezetessége, a Szent Zsófia-székesegyház épületegyüttese is. Nagy erőkkel dolgoznak a műemlék megmentésén, tisztítják a szennyvízelvezetőket, és szállítják a nagy mennyiségben felgyűlt havat. Szakértők szerint a területről mihamarabb el kell szállítani a havat, az olvadó csapadék ugyanis alámossa az épületeket, amitől megsüllyedhetnek, falai megrepedezhetnek, igen súlyos károk keletkezhetnek a város egyik fő nevezetességében.

Komoly árvízveszély fenyegeti a Dnyeper északi részének jobb partja közelében lévő lakóházakat is. A hatóságok a lépcsőházakba kiragasztott plakátokon tájékoztatják a lakosokat, hogyan mit tegyenek, ha betör a víz a házukba.

MTI 

 

 

Ez érdekelni fogja