When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Újabb árhullám Zalában

A hétvégi árhullám még le sem vonult, miközben az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt újból emelkedik a vízszint a zalai vízfolyásokon. Tormaföldénél rézsűcsúszást okozott a felázott talaj, a havazás miatt kamionok akadtak el - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

Újabb árhullám Zalában

A Zala folyón három napja kialakult árhullám jelenleg az alsó szakaszon tart, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Zalaapátinál szerda reggel 394 centiméteren volt a folyó vízállása, ami a vízügyi honlap adatai szerint 30 centiméterrel kisebb a valaha mért legmagasabb értéknél.


A Zala felső szakaszánál, Zalalövőnél - ahol vasárnap tetőzött a folyó -, az apadás után kedd déltől újabb ötven centiméteres vízszintemelkedéssel, ismét árhullám indult a folyón.

Az áradás mellett az is gondot okoz Zalában, hogy a kedden kezdődött esőzés szerda hajnalban intenzív havazásba fordult, néhol erős széllökésekkel kísérve. A hajnali óráktól 5-10 centiméter hó hullott a megyében, a főutak latyakosak, a mellékutak hókásásak vagy havasak. A megyében több helyről érkezett már jelzés elakadt kamionok, illetve árokba csúszott tehergépkocsik mentése miatt.

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Tormafölde belterületén több mint egy kilométer hosszan le kellett zárni egy útszakaszt rézsűcsúszás miatt. A jelentős mennyiségű csapadéktól az út melletti partoldal jelentősen megcsúszott, az ott lévő fák gyökérzete meglazult és ez nagyban veszélyezteti a közút forgalmát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: Zalában az áradások miatt három útszakasz továbbra is zárva van a járműforgalom elől, így nem lehet közlekedni Lentiben és Kerkaszentkirályon egy-egy bekötőúton, valamint a Kerkateskánd és Szécsisziget közötti úton.

 

MTI 

 

Ez érdekelni fogja