When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Európát megbénította a hó

Franciaországban szerdán újraindították a heves havazás miatt korábban leállított, Párizst Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar és Thalys nagy sebességű vonatszerelvényeket (TGV), de az utakon továbbra is súlyos fennakadások vannak. 

Európát megbénította a hó

Az SNCF francia vasúttársaság közlése szerint a vasútvonalaknak egyelőre kevesebb, mint 70 százalékán járnak a vonatok. Párizs és Amiens, Rouen meg Caen regionális központ között helyreállt a közlekedés.

A vasúttársaság az éjszaka több mint ezer utast helyezett el a pályaudvarok környékén szállodákban és a rendelkezésre álló hálókocsikban. Több mint tízezren dolgoznak a hó eltakarításán a vágányokról.

Az ország északi részén a közutakon továbbra is súlyos a helyzet. A regionális közúti információs központ közölte, Nord-Pas-de-Calais és Picardia térségében a hótorlaszok miatt hatalmas közlekedési dugók keletkeztek, amelyek teljes hossza eléri a 170 kilométert.

Manuel Valls belügyminiszter arról számolt be, hogy Manche megyében 700 jármű még mindig az utakon vesztegel, és az A1-es autópályán Somme megyében különösen súlyos a helyzet.

Párizs térségében a metrószerelvények és a villamosok rendben közlekednek. Ezzel szemben a jeges utak miatt nagyrészt szünetel a buszközlekedés, szerda reggel 360 járat közül csak 10 indult el. A havazás a teljes párizsi régióban megszűnt. A hóréteg vastagsága helyenként eléri a 25 centimétert.

Németországban a frankfurti repülőtéren szerdán járattörlések és késések adódtak. Már kora reggel 82 járatot kellett törölni az időjárási körülmények miatt. A repülőtér szóvivője szerint még több törlésre kell számítani, de valószínűleg jobb lesz a helyzet, mint kedden, amikor 800 járat nem indult el. Sok utas kénytelen volt a repülőtéren tölteni az éjszakát, becslések szerint számuk 2500-3000 körüli lehetett.

Az órákon át tartó havazás Oroszországban is súlyos fennakadásokat okozott a repülőtereken és a közutakon. Csupán Moszkvában szerdán több ezren dolgoztak az utaknak a hótól és tükörjégtől való megtisztításán. Pjotr Birjukov alpolgármester közlése szerint legalább 50 éve nem esett ennyi hó márciusban az orosz fővárosban.

Az utakon több kilométeres dugók alakultak ki, az orosz metropolis három nemzetközi repülőterén járattörlések és késések voltak. Oroszországban a 100 éve legkeményebb télen idáig már mintegy 300 ember fagyott meg.

Forrás: Magyar Hirlap

 

 

Ez érdekelni fogja